Vad är GAD?
GAD står för Google Automated Discounts, alltså Googles automatiska rabatter. Det är en funktion i Google Merchant Center som gör det möjligt för e-handlare att automatiskt ge rabatter på sina produkter när de visas i annonser – exempelvis i Google Shopping.
När du aktiverar GAD kan Google sänka priset på vissa produkter direkt i annonsen, utan att du själv behöver justera priserna i din butik. Google räknar själv ut hur stor rabatt som ska visas, baserat på data som klickfrekvens, konkurrens, säljhistorik och användarbeteende.
Det innebär att:
-
Du ställer in ett högsta rabattbelopp eller rabattprocent.
-
Google avgör när, var och hur rabatten ska visas – utan att du vet vilka priser som har visats.
-
Rabatten syns bara i annonsen och inte i din vanliga butik.
Detta gör att GAD kan vara effektivt för att öka klick och synlighet – men samtidigt skapar det oklarheter kring vilket pris som faktiskt har gällt.
Vad säger lagen?
I Sverige är det tydligt vad som gäller enligt prisinformationslagen. Så här säger Konsumentverket:
Det tidigare lägsta priset ska utgöra det lägsta pris som näringsidkaren har tillämpat för produkten under de senaste 30 dagarna, vilket inkluderar prisnedsättningarna som marknadsförts via Google Shopping.
Det innebär att du som handlare måste ha full koll på vilket det lägsta priset är som faktiskt har visats för konsumenterna under de senaste 30 dagarna, på Google. Och det är här GAD blir ett problem.
Varför är GAD ett problem?
Med GAD vet du som e-handlare inte alltid exakt vilket pris som kunden ser. Om ingen köper produkten, går det inte ens att i efterhand ta reda på vilken rabatt som visades. Du har alltså inte kontroll över prisinformationen – och då kan du inte följa lagen.
Enligt Konsumentverket:
Det är företagets ansvar att säkerställa att den marknadsföringsmetod företaget använder följer gällande lagstiftning. Kan företaget själva inte garantera detta ska man inte använda metoden.
Och så här skriver Google i Google Merchant Center:
Du ansvarar för att säkerställa att din användning av funktionen följer alla lokala lagar och regler som gäller dig och ditt företag.
Med andra ord: ansvaret ligger helt på dig som e-handlare – inte på Google.
LÄS ÄVEN: Skickade brev till konkurrenterna - nu är myndighetens officiella dom här
Hur gör man rätt?
För att följa lagen behöver du som företag:
-
Ha full kontroll över dina priser – även i annonser.
-
Visa det lägsta priset under de senaste 30 dagarna vid prissänkningar på din produktsida.
-
Avstå från att använda GAD – om du inte kan garantera att all prisinformation stämmer.