Inflation, minskad köpkraft och höjda räntor. Ja, det finns många orosmoln på ”ekonomihimlen” just nu. Och nu börjar det även att påverka nyetableringen av företag. I juni startades 4 618 nya företag i Sverige – en minskning med hela 18 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol.
Det visar en ny undersökning från Bolagsverket och Visma, som drar slutsatsen att det troligen beror på stigande räntor. Det blev därmed 1 procent färre företag än vid samma tidpunkt i fjol. Samtidigt har kriget i Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde lett till stigande kostnader och fallande efterfrågan för många av landets företag, skriver Bolagsverket och Visma i ett pressmeddelande.
Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är tvärniten för nyföretagandet väldigt oroväckande. Nu måste regeringen inse allvaret och se över trygghetssystemen så att fler vågar starta eget, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Landets ryggrad
Samtidigt startades det fler företag under årets första fem första månader, jämfört med motsvarande femmånadersperiod. Men i juni bromsade nyföretagandet alltså upp rejält.
Småföretagen är landets ryggrad och en förutsättning för att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark. Regioner som ser till att nyföretagandet blomstrar stärker sin motståndskraft mot kriser och lågkonjunkturer, säger Boo Gunnarson.
Enda länet som går mot strömmen i juni är Norrbotten. Där startades 25 procent fler företag, jämfört med motsvarande månad i fjol. Gotland var upp med 10 procent – och Jönköping med 5 procent.
En miljon företag
- Totalt registrerades 39 513 nya företag i Sverige under årets första halvår. Det är en minskning med 595 företag, under motsvarande period förra året, då 40 108 nya företag startade.
- I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.
- Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 33 procent, drömmer om att bli egen företagare.