ANNONS

USA:s tullar nu 145% - säljare i chock: "Ett slag utan motstycke"

Tresiffriga tullar stoppar handeln.

USA har dramatiskt höjt tullarna på kinesiska varor till 145 procent, en nivå som ekonomer menar i praktiken stryper handeln mellan länderna. Höjningen skapar kaos för kinesiska företag som säljer via Amazon, vilka nu överväger kraftiga prishöjningar eller att helt lämna den amerikanska marknaden.

Den nya tullsatsen på 145 procent bekräftades under torsdagen av en tjänsteman i Vita Huset till CNBC. Den inkluderar en nyligen annonserad höjning från 84 till 125 procent, samt en tidigare införd tull på 20 procent relaterad till fentanyl.

ANNONS

Enligt Erica York, ekonom vid Tax Foundation's Center for Federal Tax Policy, innebär tullar över 100 procent i princip ett stopp för det mesta av handeln.

Det kan fortfarande finnas vissa produkter utan alternativ där företag måste bita i det sura äpplet, men för det mesta stryper det handeln, sa hon till CNBC.

Även om president Trump samtidigt tillfälligt sänkt tullarna för de flesta andra länder (dock ej Kina) till 10 procent under 90 dagar, innebär de höga Kina-tullarna att USA intagit sin mest protektionistiska hållning på årtionden.

Kris för kinesiska Amazon-säljare

För de tusentals kinesiska företag som är beroende av försäljning till amerikanska konsumenter via plattformar som Amazon, är situationen akut. Kina är hem för ungefär hälften av Amazons tredjepartssäljare. Bara i staden Shenzhen finns över 100 000 Amazon-företag.

Det här handlar inte bara om en skatt, hela kostnadsstrukturen blir fullständigt överväldigad, säger Wang Xin, chef för Shenzhen Cross-Border E-Commerce Association, som representerar över 3 000 Amazon-säljare, till Reuters.

Det blir väldigt svårt för någon att överleva på den amerikanska marknaden. För alla oss i den gränsöverskridande e-handeln är detta ett slag utan motstycke.

Prishöjningar eller flykt

Flera säljare baserade i Shenzhen bekräftar för Reuters att de nu står inför svåra val. Vissa planerar att höja priserna kraftigt för att kompensera för tullarna, medan andra ser sig tvungna att helt överge USA som marknad och istället fokusera på Europa, Kanada eller Mexiko.

Dave Fong, som säljer allt från skolväskor till Bluetooth-högtalare, säger att han redan höjt priserna med upp till 30 procent och kommer att dra ner på lager och annonsering på Amazon.

Man kan inte förlita sig på USA-marknaden, det är uppenbart, säger Fong.

Brian Miller, en annan säljare, menar att det inte finns någon anledning att utveckla nya produkter för USA i nuläget. Han förutspår att leksaker som idag kostar 20 dollar på Amazon, och som kostar honom 3 dollar att producera, nu kommer kosta 7 dollar inklusive tullen. För att behålla marginalerna krävs prisökningar på minst 20 procent, och för dyrare produkter kan det handla om upp till 50 procent.

Om inget ändras ser jag inte hur det är hållbart att betjäna USA från Kina längre. Tillverkningen måste flyttas till länder som Vietnam eller Mexiko, säger Miller.

LÄS ÄVEN: Trump vill utrota Temu och Shein

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se
ANNONS