Konkreta löneökningar och nya villkor
För butiksanställda innebär detta löneökningar på upp till 2 003 kronor över tvåårsperioden. För anställda inom lager och e-handel är motsvarande höjning 1 925 kronor. Handelsanställdas förbund beskriver avtalet som "historiskt starkt" och menar att det kommer göra att fler medlemmar kan leva på sin lön.
Vi är väldigt stolta över att ha rott det här i hamn, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande i Handels.
En av de största nyheterna, enligt facket, är införandet av mertidsersättning för deltidsanställda. Det betyder att anställda med deltidskontrakt får extra betalt när de jobbar timmar utöver det som står i deras anställningsavtal, liknande övertidsersättning. Facket hoppas att detta ska minska arbetsgivares användning av korta kontrakt och leda till att fler får högre sysselsättningsgrad inskriven i sina avtal.
Dessutom införs, för första gången någonsin, en arbetstidsförkortning för anställda inom lager och e-handel. Facket lyckades också försvara den nuvarande nivån på ersättningen för obekväm arbetstid (OB-ersättning), trots att Svensk Handel enligt Handels hade krav på försämringar.
Arbetsfred och utmaningar
Från Svensk Handel betonas vikten av att ha nått en överenskommelse som ger arbetsfred och förutsägbarhet.
Efter tuffa och svåra förhandlingar har vi levererat avtal på märket. Det ger arbetsfred och förutsägbarhet i en i övrigt orolig tid, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Samtidigt medger Svensk Handel att lönenivån är hög och utmanande för många handelsföretag. De lyfter också fram att ingångslönerna i de nya avtalen höjs mindre än övriga löner, vilket de menar är viktigt för att branschen ska kunna fortsätta anställa, särskilt unga som ofta får sitt första jobb inom handeln.
De två avtalen som nu är klara är Detaljhandelsavtalet och Lager- och e-handelsavtalet, vilka tillsammans reglerar villkoren för en av Sveriges största arbetstagargrupper.