Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Tufft att få in kapital för många e-handlare – "den globala livsnerven"

Tillgång på finansieringskapital är oerhört viktigt för nystartade företag, enligt ny rapport
Istock
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

Tuffast för svenska små och medelstora företag.

ANNONS

Det kan vara tufft att starta en ny e-handel och säkra finansiering. Och nu har det kommit en ny studie som bekräftar det. I undersökningen ingår 1 000 små- och medelstora bolag världen över. Det är tyska Mambu som har genomfört undersökningen – ett bolag som säljer en molnbaserad banklösning, som inkluderar krediter.

Rapporten är alltså uppenbarligen delvis framtagen i marknadsföringssyfte. Det handlar om att presentera problem, som företagets produkter kan lösa. Men likväl innehåller rapporten intressanta delar, som många e-handlare kan känna igen sig i. Den visar exempelvis att svenska företag har svårast att säkra finansiering.

Saknas ofta finansering

Hela 79 procent av de små och medelstora svenska företagen har inte kunnat säkra någon eller tillräcklig finansiering för att verksamhetens behov, framgår det. Och knappt 30 procent av de svenska företagen har så lite finansiering att de har svårt att anställa ny personal.

I Sverige är låga räntor, långa återbetalningsplaner och korta ansökningsprocesser av särskild vikt för små och medelstora företag när de väljer långivare, kommenterar Michel Breeuwer, Market Sales Director Benelux & Nordics, på Mambu.

Det är också intressant att notera att Sverige och Tyskland är de enda länderna i undersökningen där vänner och familj inte är främsta källan till finansiering. I andra länder är det ett standardförfarande. Och det kräver förstås att man som entreprenör har exempelvis en resursstark familj.

Minskat under pandemin

I rapporten framgår det också att brist på finansiering är det största hotet mot små och medelstora företag. Det uppger 30 procent globalt. Näst vanligaste orsaken till problem är att kassaflödena inte är tillräckligt starka (29 procent) – och att processen för att söka lån är allt för omständlig och långdragen (24 procent).

Små och medelstora företag är den globala ekonomins livsnerv, det är de som driver tillväxt, skapar arbetstillfällen och återhämtning efter pandemin. Men de står inför stora utmaningar. Tillgången till extern finansiering har minskat under pandemin, i samband med rekordstor efterfrågan på finansiering och ökad friktion i lånprocessen, kommenterar Eugene Danilkis, vd på Mambu.

Dela artikeln: