ANNONS

Trots e-handlarnas protester - nu höjs kemikalieskatten

Trots e-handlarnas protester - nu höjs kemikalieskatten
Dyrare i hemelektronikbranschen

"Väldigt tungt för många företag".

ANNONS

När kemikalieskatten infördes under sommaren 2017 var tonen inte positiv bland landets e-handlare. Skatten drabbar företag som säljer hemelektronik och vitvaror, och har bland annat kritiserats för att skapa en ojämlik konkurrens mellan svenska företag och företag i andra länder, som inte påverkas av skatten.

LÄS ÄVEN: E-handlarna rasar mot kemikalieskatten

Skatten har även kritiserats av branschorganisationer som Svensk Handel och Elektronikbranschen, som menar att det är väldigt svårt att se någon positiv effekt av kemikalieskatten vare sig när det gäller miljön eller skatteintäkterna.

"Tröskeln för utlandshandel sänks"

Protesterna har dock varit förgäves. Tidigare i år stod det klart att kemikalieskatten knappast var på väg bort - tvärtom kommer den att höjas ytterligare från och med den 1 augusti i år.

- Höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. För varor som innehåller mindre hälsofarliga kemikalier finns som tidigare möjlighet att göra avdrag med 50 eller 90 procent av skatten, förklarar regeringskansliet i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Kemikalieskatten ska höjas - sex miljarder i förlorad försäljning

Beslutet om höjd kemikalieskatt klubbades i riksdagen i juni i år, och innebär att skatten för vissa varor höjs med uppemot 37,5 procent. För de drabbade e-handlarna är beskedet förstås en besvikelse.

- Jag har svårt att se att svenskar konsumerar mindre elektronik på grund av detta, utan istället att tröskeln för att handla från företag utanför Sverige sänks ytterligare. Varan kommer fortfarande till Sverige, innehållande samma kemikalier, men utan att ha inbringat de skatter som svenska företag skulle ha genererat. Dessutom transporterad styckvis en längre sträcka istället för inom Sverige, skriver Teknikproffsets e-handelschef Peter Olsson till Ehandel.se.

Vill se gemensamma EU-regler

Peter Olsson menar att höjningen kommer att påverka svenska handelsföretag negativt. Han tycker att skatten borde stoppas tills dess att en grundlig undersökning om effekterna har genomförts.

- Hela branschen präglas redan idag av hög konkurrens och stor prispress, detta i kombination med låga marginaler och nu ytterligare höjd kemikalieskatt kommer att vara väldigt tungt för många företag. Nettoeffekten av skatten blir inte rättvisande, då lägre vinst och omsättning leder till färre anställningar och mindre skatteintäkter för staten.

Svenska e-handlare och ovan nämnda branschorganisationer är överens om att det hade varit bättre ifall det infördes ett förbud på EU-nivå.

- Kemikalieskatten drabbar endast svenska e-handlare, vilket gör att vi får en konkurrensnackdel i relation till andra aktörer inom EU. Jag tror inte att det är svenska politikers önskan att svenska e-handlare därmed ska få en svårare situation, utan att vi på EU-nivå har vunnit något. Det vore därför mycket bättre om frågan om skadliga flamskyddsmedel drivs av våra svenska politiska representanter så att vi får en gemensam lagstiftning på EU-nivå, kommenterar Mikael Hagman, vd för vitvaruexperten.

LÄS ÄVEN: Ministern: "Kemikalieskatten stärker svensk konkurrenskraft"

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se