ANNONS

Svenska e-handlaren: Succén i USA hotas av tullkaoset

Kristin Hars
"Inte konstigt att fĂĄ panik".

De nya amerikanska handelstullarna slår hårt mot det snabbväxande svenska livsstilsvarumärket Sisterly Tribe. Grundaren Kristin Hars varnar för att varje order till USA nu riskerar att bli en förlustaffär, vilket tvingar fram akuta åtgärder för bolaget som nyligen sett sin USA-försäljning explodera. Det skriver Breakit.

Under det senaste halvåret har USA vuxit till att stå för hela 30 procent av företagets intäkter. Men lyckan kan bli kortvarig. De nya handelstullarna som USA:s president Donald Trump infört, och som trädde i kraft idag, skapar en krissituation för bolaget.

Med nuvarande setup kommer vi att gå med förlust varje gång vi skickar iväg en order, säger Kristin Hars till tidningen.

ANNONS

Företaget drabbas av att de importerar produkter, som sedan packas och skickas från svenska lagret, och så påverkas de av att varor tillverkade i Kina från början av maj inte längre kommer omfattas av den så kallade "de minimis"-regeln. Då delar av Sisterly Tribes sortiment tillverkas i Kina, försvinner denna fördel.

LÄS ÄVEN: USA stänger kryphålet

Ironiskt nog befann sig Hars i Los Angeles för att stärka USA-satsningen när tullbeskedet kom. Nu tvingas hon tänka om.

Akuta och långsiktiga åtgärder

För att inte tappa kunder direkt planerar Sisterly Tribe att initialt själva stå för tullavgifterna (så kallad DDP), men det innebär kraftigt ökade kostnader och oundvikliga prishöjningar.

USA har blivit en väldigt viktig marknad för oss... Nu undersöker vi möjligheterna att starta ett amerikanskt bolag, säger Hars, men medger att det är en komplex process för ett mindre företag.

Att helt lämna USA finns med som en tanke, även om Hars helst vill fortsätta rida på den positiva vågen. Fokus kan dock behöva flyttas mer mot andra växande marknader som Storbritannien och en kommande lansering i Mellanöstern.

Stark tillväxt möter osäker framtid

Trots utmaningarna har Sisterly Tribe ett starkt år bakom sig. Omsättningen för 2024 landade på närmare 8,5 miljoner kronor, bättre än förväntat. Bolaget är ännu inte lönsamt, men resultatet förbättrades jämfört med 2023. Nu överskuggas dock den positiva trenden av tulloron.

Kristin Hars menar att de nya reglerna ritar om spelplanen för internationella varumärken som vill in på den amerikanska marknaden. Samtidigt manar hon till ett strategiskt lugn:

Det är inte konstigt att få panik... men jag tror att de bolag som drabbas måste försöka sitta lite still i båten och göra en långsiktig plan.

ANNONS
Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se

Just nu
3 mån för 99 kr

Få de senaste nyheterna inom e-handel – analyser, insikter och affärskritisk information. Allt på ett ställe!

Därefter 299 kr/mån. Priset är exkl. moms.