ANNONS

Svensk Handel rasar över stölderna – sågar polisen: "Larmsignal"

Sofia Larsen är vd för Svensk Handel
Svensk Handel/Pressbilder

"Dramatiska konsekvenser för handeln".

ANNONS

Varje år stjäls det för 8,5 miljarder kronor från svenska handlare. Det är en ökning med 1,7 miljarder sedan 2018. Och så många som nio av tio handelsföretag utsattes för ringa stöld förra året, enligt färska rapporten "Stölder och svinn i detaljhandeln" från Svensk Handel.

LÄS ÄVEN: Handeln hårt stölddrabbad – stjäls för miljarder: Sex av tio hotades

Nu dundrar Svensk Handels vd Sofia Larsen mot stöldvågen, i en debattartikel i Expressen, och kräver att polisen tar krafttag.

De ekonomiska konsekvenserna av brottsligheten mot handeln är dramatiska. Men brottsligheten leder också till enorma problem för personalen och för handlarna som arbetsgivare. Många av de som funderar på att lägga ner eller flytta sina butiker gör det främst av just den anledningen. Ungefär fyra av tio livsmedelshandlare uppger att de har svårt att rekrytera och behålla personal på grund av den brottslighet som riktas mot handeln, skriver hon.

Sofia Larsen tillägger att brottsligheten hela tiden blir allt tuffare för handeln att hantera. Hon syftar särskilt på så kallade mängdbrott "som polisen sällan har resurser att utreda", vilket leder till en utbredd maktlöshet bland Sveriges handlare.

Svensk Handels Trygghetsbarometern visar att över hälften av de handlare som varit utsatta för brott den senaste tiden har valt att inte polisanmäla. Den enskilt viktigaste orsaken till detta är erfarenheter av att polisanmälningar sällan leder till åtal eller fällande dom, skriver vd:n och fortsätter:

Det är en larmsignal om att tilltron till de rättsvårdande myndigheterna börjat svaja. Och det är en signal som måste tas på största allvar.

Hon betonar samtidigt Svensk Handel inte ska "berätta hur polisen ska vara dimensionerad eller organiserad". Men hon anser att polisens nuvarande arbetssätt "inte förmår att se och hantera" stöldproblemen, som på sikt hotar all samhällsservice.

Beslutsfattare måste orka vidga vyn. Stora värden ligger i potten. Det handlar inte om någon enskild stulen proteinbar eller powerbank. Det handlar om medborgarnas möjlighet att ta del av den samhällsservice som handlarna erbjuder. Det handlar om 8,5 miljarder. Och det handlar om tilltron till rättssystemet. Vårt tydliga krav är därför detta: Brotten mot handeln måste utredas och brottslingarna måste lagföras, avslutar Sofia Larsen.

David Gustavsson
david@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap