ANNONS

Svensk Handel om viruskaoset: "Vi har kontakt med regeringen"

Regeringen, Liberalerna och Centerpartiet presenterade i dag en ändrad budget - Hans Tjernström håller sig uppdaterad

"Får en hel del samtal och frågor".

ANNONS

Slopad karensdag, råd om att undvika stora folksamlingar och flitiga uppdateringar om hur många som smittats. Den intensiva nyhetsrapporteringen kring coronaviruset gör att det inte är helt lätt att hänga med i vad som är det senaste i nyhetsväg.

Och medan regeringen och myndigheter arbetar för att få ordning på virusets framfart i Sverige, så har vi kunnat berätta om hur handeln påverkas. Det har rört sig om allt från vd:ar i karantän till försäljningsrekord, säljförbud och varor som inte gått att få hem till lagret.

LÄS ÄVEN: Pär Svärdson i karantän - "en global hysteri"

Men hur påverkas handeln i stort av viruset och hur arbetar branschen med frågan? Vi tog kontakt med Svensk Handel för att få en aktuell uppdatering.

Vi jobbar med coronavirusets påverkan på flera fronter. Dels ger vi medlemmarna löpande rådgivning och stöd i deras roll som arbetsgivare. Vi får en hel del samtal och frågor. För att svara mot detta lägger vi ut texter på vår arbetsgivarguide och planerar för ett extra webbinarium, berättar Hans Tjernström, presschef på Svensk Handel.

Vad är det era medlemmar undrar över?

Frågorna från medlemmar handlar om hur personalärenden kopplat till corona ska hanteras.

Vill se framflyttad arbetsgivaravgift

Hans Tjernström menar att även om handeln har påverkats av situationen så finns det andra branscher - som till exempel transporter och hotell - som drabbats hårdare.

Har ni någon form av dialog med regeringen och berörda myndigheter? Hur ser den ut i så fall?

Vi har kontakt med regeringen för att uppdatera dem om hur branschen påverkas och vilka tänkbara åtgärder som kan behövas sätta in. I ett första skede var det i första hand kläd- och elektronikhandeln som drabbades. Nu förändras situationen snabbt och vi följer givetvis utvecklingen noga.

På Svensk Handel är man mån om att se till att handelsföretagen ska drabbas så lite som möjligt av virusets följder. Organisationen stöttar därför flera av de olika åtgärder för företag som regeringen har presenterat på sistone.

Svensk Handel välkomnar förslaget om korttidsarbete men anser att det behöver införas tidigare än den 1 augusti. Vi har en tät dialog med andra näringslivsorganisationer och står bakom Svenskt Näringslivs förslag om att ge utsatta företag möjlighet till uppskov med inbetalningen av arbetsgivaravgifter och preliminärskatt avseende de anställda, säger Hans Tjernström.

LÄS ÄVEN: Så påverkas elektronikhandeln av coronaviruset: "Har hemkarantän" 

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap