Drönar-satsningar kommer och går. Men i Sverige har hittills inget projekt fått någon flygande start, till följd av strikta luftfartslagar. Det är helt enkelt svårt att få tillstånd för kommersiella drönarflygningar.
Men kanske lyckas norrmännen bättre? För nu ska tester inledas mellan två norska produktionsanläggningar. Det är närmare bestämt vattenprover som ska fraktas med drönare mellan två företag, enligt ett pressmeddelande. Testerna utförs av Posten Norge och fraktjätten Bring, som ägs av förstnämnda.
"Stor uppsida för miljön"
Det ena företaget heter Snåsavann AS. Det ligger i Snåsa kommun norr om Trondheim, och där tillverkas det bland annat kolsyrat bordsvatten. Det andra bolaget heter Nemko Norlab, som utvinner och utför vattenprover åt Snåsavann – och som ligger i småstaden Namsos. Och det är 5,1 mil mellan produktionsanläggningarna.
Vi testar drönarleveranser för att få erfarenhet. Tillsammans med bra samarbetspartners ser vi att det kan bli aktuellt, speciellt när det är krävande geografiska förutsättningar och snäva tidslinjer, kommenterar Kenneth Tjønndal Pettersen, presschef på Posten Norge och fortsätter:
Vi ser också att det kan ha en stor uppsida för miljön. I det här testet minskade vi restiden med 34 procent och koldioxidutsläppet med 95 procent.
Så fort går den
Drönaren som används har utvecklats av det Trondheim-baserade startupföretaget Aviant, som är specialiserat på drönarteknik. Den är elektrisk och har ett vingspann på 2,5 meter – samt en snitthastighet på 85 kilometer i timmen. Lastkapaciteten ligger på tre kilo och ska rymma vattenprover från Snåsavannet till Namsos.
Det provprojekt vi nu genomför i samarbete med Posten Norge kommer att ge oss en unik inblick i hur vi kan erbjuda era slutkunder snabbare, miljövänligare och mer flexibla transporter, kommenterar affärsutvecklaren Michael Vu på Aviant.
Nu återstår det att se huruvida testerna leder fram till att Bring även börjar att drönarflyga andra typer av gods, framöver.