Allt fler svenskar handlar från utländska sajter. Framförallt från brittiska, amerikanska, tyska och kinesiska sajter och under 2013 handlade 2,2 miljoner svenskar från utlandet till ett värde av cirka 5,8 miljarder kronor.
En anledningen till att svensken shoppar från utlandet är tillgången till ett större utbud, en annan är ett lägre pris. Den svenska kronan har fram tills för några månader sedan stått sig tämligen stark mot dollarn, något som framförallt gjort det gynnsamt att e-handla från amerikanska sajter. Men kronan har successivt försvagats.
För och nackdelar
I mars kostade en dollar runt 6:30 kronor på valutamarknaden, något som innebar en växlingskurs på cirka 6:70 kronor för konsumenten. Sedan dess har dollarn stigit med 14 procent mot kronan och nu får man betala över 7:55 kronor för en dollar på en bank eller ett växlingskontor.
– Jag tror att det kommer att påverka näthandeln. En anledning till att man köper från USA, Kina och andra länder är naturligtvis priset. Om dollarn stiger gynnar det den inhemska e-handeln i stället, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.
Men en svag krona är inte gynnsamt för alla svenska e-handlare. För en del av dem är en stark dollar snarare ett problem än en möjlighet, bland annat för de som köper in sina varor i dollar. För dem betyder den senaste tidens utveckling dyrare inköp, något som i slutändan också kan komma att påverka utpriserna.