Under morgonen kunde vi berätta att Akademibokhandeln lyfter tack vare e-handelsinkomsterna från Bokus. Nu visar Branschföreningen Förläggarföreningens statistik över 2016 att det framför allt är strömmade böcker som ligger bakom bokbranschens tillväxt under året som gick.
"Har vuxit väldigt mycket"
Att tjänster som Storytel, Nextory och BookBeat blivit alltmer populära väger i viss mån upp den alltmer krisande fysiska bokbranschen.
- Det är uppenbart att prenumerationstjänsterna har vuxit väldigt mycket. Samtidigt är de fortfarande en mindre del av marknaden, sett till helhetsbilden, säger Erik Wikberg, författare till rapporten och doktorand på Handelshögskolan i Stockholm, i ett pressmeddelande.
Omsättningen ökade med 61 procent
Tillsammans omsatte de tre ljudboksjättarna 353 miljoner kronor bara i Sverige under 2016. Det motsvarar en ökning med 61 procent, jämfört med 2015.
Samtidigt har alltså försäljningen av fysiska böcker backat, både sett till pengar och till antal böcker. Allra värst drabbades fysiska bokhandlare, hos vilka försäljningen minskade med nästan 5 procent.
- Det är bekymrande. För det är rätt mycket, säger Mats Ahlström, ordförande för Bokhandlareföreningen.
Dylan kan ligga bakom
Enligt Mats Ahlström finns framförallt två anledningar till tappet. Den första är att 2016 års vinnare av Augustpriset och Nobelpriset inte sålde ens i närheten av vinnarna året innan.
Här kan det också vara värt att komma ihåg att den som tilldelades Nobelpriset inte var någon författare utan musikern Bob Dylan. Orsak nummer två tror han är att antalet lediga dagar före jul innehöll så pass få lediga dagar i år, vilket resulterade i att många köpte sina böcker på nätet.
Barn- och ungdomsböcker ökade
Totalt ökade nätbokhandlarna med 0,5 procent under 2016. Det finns också en specifik kategori böcker där försäljningen ökade under fjolåret. Barn- och ungdomsböckerna sålde totalt 2,9 procent bättre än under 2015.
Rapporten bygger på information som beräknas täcka omkring två tredjedelar av bokförsäljningen i branschen.
LÄS MER: Kan bokbranschen överleva e-handeln?