H&M är här med en nyskräddad rapport, för perioden 1 juni till och med den 31 augusti i år. Det rör sig därmed om kedjans tredje kvartal, i dess brutna räkenskapsår.
Jätten redovisar en EBIT-vinst på 4,74 miljarder kronor, en rejäl uppryckning från motsvarande period i fjol. Då landade vinsten på i sammanhanget ynka 902 miljoner kronor. Bland annat till följd av butiksnedstängningar i Ryssland och Vitryssland. Men också beroende på den då skenande inflationen.
Nu blev vinsten istället högre än vad de analytikerna hade räknat med. De såg framför sig ett resultat på motsvarande 4,53 miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning.
Försäljningen under det tredje kvartalet inleddes starkt med en uppdämd efterfrågan av sommarplagg efter en kall maj på de flesta av våra stora marknader. Effekten minskade sedan gradvis under sommaren, konstaterar vd:n Helena Helmersson i Q3-rapporten.
Så stor var försäljningen
Kedjan har även lyckats att minska sitt lager med 14 procent under sommaren. Lagrets värde uppgår efter bantningen till 40 miljarder kronor, vilket har gett goda effekter på resultatet.
Jättens omsättning och försäljning kommunicerades i vanlig ordning innan rapportsläppet, närmare bestämt för två veckor sedan. Omsättningen landade därmed som väntat på drygt 61 miljarder kronor, jämfört med 57,4 miljarder året innan. Omsättningssiffran fick aktien att sjunka en del för två veckor sedan, då försäljningen uppenbarligen inte imponerade på marknaden.
De färska resultatsiffrorna gav istället H&M-aktien en skjuts uppåt med runt 2 procent i Stockholmsbörsens inledningshandel på onsdagen. Aktien handlades vid niotiden för drygt 160 kronor.
Familjen Persson fortsätter öka sitt ägande
Av rapporten framgår det också att H&M:s ägarfamilj Persson ska genomföra ett återköpsprogram av B-aktier till ett värde av 3 miljarder kronor, till och med slutet av mars nästa år.
Oftast handlar den typen av återköp om att ägarna vill stärka aktien. Men många spekulerar också i att ägarfamiljen på sikt vill köpa ut bolaget från börsen. De senaste tio åren har familjen Perssons ägande nämligen ökat från 35 till 56 procent av kapitalet – och från 68 till 78 procent av rösterna, enligt SvD.