Redan 2018 larmade Elsäkerhetsverket för farliga elprodukter från marknadsplatser som Wish, men även Amazon och Ebay. Det hela mynnade ut i ett test där samtliga testade produkter dömdes ut som farliga att använda.
LÄS ÄVEN: Laddare från Wish granskade: ”Samtliga farliga att använda”
Hur har det då gått sedan dess? I dag presenterar Elsäkerhetsverket, tillsammans med Länsförsäkringars Forskningsfond, ett nytt test där man beställt 30 produkter från Wish, Aliexpress och eBay.
Totalt levererades 28 produkter, en nattlampa från Aliexpress och en hushållsprodukt från Wish kom aldrig, konstaterar man i rapporten.
Och hur gick då testerna denna gång?
26 av 28 testade produkter hade fått försäljningsförbud på den svenska marknaden, säger Patrik Espino Colin, produktsäkerhetsexpert på Elsäkerhetsverket, i en kommentar till undersökningen.
Det finns alltså inget lagstöd för att hindra dessa produkter från att fortsätta säljas. Men som tur är finns det tydligen en överenskommelse med marknadsplatserna om att de inom två dagar ska plocka bort dessa från försäljning.
"Du som privatperson får ta stort ansvar"
Testet innehöll 12 nattlampor, 15 USB-laddare och 3 hushållsmaskiner. Utöver en farlig uppbyggnad rent fysiskt och elektriskt så inbjöd vissa av nattlamporna enligt granskningen till lek, något som inte är tillåtet i Sverige.
Produkter som säljs utanför EU är inte alltid tillverkade för att användas i Sverige, dessutom finns det inget företag inom EU som tar ansvar för att produkten uppfyller kraven. Detta innebär att du som privatperson får ta ett stort ansvar att kontrollera produkten du köpt, du måste veta att den är säker och får användas i Sverige, säger Patrik Espino Colin.
De 28 testade produkterna lyckades samla på sig 108 anmärkningar, där 29 var allvarliga anmärkningar på fel som kan leda till elchock eller brand. Det vanligaste felet var att stiften på stickproppen helt enkelt lossnar.
Utifrån denna undersökning avråder vi starkt från att köpa privatimporterade elprodukter från ”nätjättarna”. Köper du från svenska butiker och återförsäljare har de ansvar för att varorna de säljer uppfyller alla säkerhetskrav och du kan känna dig trygg, säger Mari Sparr vid Länsförsäkringar Forskningsfond.