Det är mycket kring de minst sagt växande nätapoteken just nu. Så sent som i förra veckan kunde vi berätta att Apoteksbranschen på nätet ökat med 150 procent på två år. Efter Apoteksutredningen, vars slutsatser nyligen presenterades, kunde bland annat flera ministrar konstatera att e-handeln har en viktig roll och apoteksbranschens utveckling. Dessutom så har nätapoteken de nöjdaste apotekskunderna.
Personalbrist smolk i bägaren
I takt med att kunderna blir allt fler har apoteken också växlat upp sina e-handelssatsningar. Apotek Hjärtat sedan de fick Ica-gruppen som ägare, Apotea med sitt nya superlager och Apoteket AB som ständigt tycks öka andelen sålda produkter i e-handeln.
Piller på nätet är helt enkelt en pengamaskin som bara kommer ticka på upp i det blå. Eller?
Det finns egentligen bara ett hinder. Apoteken - både de fysiska och de nätbaserade - har ofta svårt att hitta personal. Antalet utbildade frmaceuter är helt enkelt inte tillräckligt många, vilket får får tydliga effekter och skapar smolk i bägaren för många av nätapoteken. Hittills har personalbristen fått Sveriges Apoteksförening att gå ut med en kampanj för att locka fler att vilja jobba på apotek och nätjätten Apotea att bygga ett lager på Lidingö, då få farmaceuter vill pendla eller flytta till Morgongåva.
Distanshandel lockar folk
Nu visar dock en genomgång som gjorts av Dagens Apotek att många med farmaceututbildning i bagaget lockas av att jobba just med distanshandel.
- För farmaceuter som arbetar med e-handel är allt fokus på det som apotekare och receptarier har utbildat sig för, att expediera läkemedel. På apoteken är rådgivning, kundmötet och försäljning också en viktig del, säger Apoteks Hjärtats chef för digitala kanaler, Christina Ericsson, till tidningen.
“Kul att vara med på tillväxtresan”
Enligt henne har Apotek Hjärtats e-handel det senaste året växt dubbelt så snabbt som resten av den nätbaserade apoteksbranschen. Trots det tycker hon inte det varit speciellt svårt att hitta personal till företagets distansapotek i Norrköping.
- Yrket i sig är detsamma, men man måste triggas av andra parametrar. Många tycker att det är kul att vara med på e-handelns tillväxtresa. Det tycker jag själv. Det händer mycket hela tiden, säger hon.
“Det blir en utmaning”
Ett 40-tal personer uppskattas behöva rekryteras till företagets distansapoteket inom den närmaste femårsperioden och Christina Eriksson medger att det kommer bli en utmaning.
- Det blir en utmaning, vi kommer att se över flera olika lösningar för att hantera detta.
Fredrik Lindblad, marknadsansvarig på Lloyds Apotek, menar att bristen på farmaceuter är en utmaning för hela branschen, men att de själva lyckats hitta folk som vill jobba just inom e-handeln.
- Nej, det kan jag spontant inte säga. Det vi vet från våra farmaceuter är att de ser hos oss en möjlighet att göra både och. Hos oss får de kombinationen att både arbeta med e-handel och öppenvårdsapotek, vilket ger andra typer av möjligheter än om man bara jobbar med e-handelsapotek, säger han.