Det råder stor osäkerhet på kaffemarknaden, något som resulterat i det högsta kaffepriset på nästan sju år. Anledningen, som vi rapporterade tidigare i dag, är frosten i Brasilien som riskerar att drabba nästa års skörd och som skulle kunna orsaka kaffebrist om det vill sig illa.
Sedan kan ytterligare kalla vindar komma att blåsa in, så det är fortfarande nervöst på marknaden. Att frostskadorna kommer att påverka nästa års skörd är ganska sannolikt. Men den exakta omfattningen vet man inte ännu, där pågår det en utvärdering just nu. Skulle det bli ytterligare kalla vindar och ytterligare skador så kan läget dessutom förvärras. Ett annat problem är att det varit väldigt torrt i Brasilien, så träden var redan trötta, berättar Minette Rosén, råkaffeansvarig på Nestlé, för Ehandel.
Vad kan det här innebära i praktiken? Kan vi till exempel se prishöjningar som landar i konsumentledet?
Det är svårt att spekulera i exakt hur det kommer att se ut. Marknaden har gått upp med 30 procent på en vecka och om det består, så kommer det att reflekteras till kunderna. Men det är så många faktorer som spelar in och man behöver få en bättre insikt i exakt hur läget ser ut innan man kan ge något utlåtande.
Det är just osäkerheten som ställer till stora problem just nu. Hos Nestlé, som bland annat ligger bakom varumärken som Zoegas, Nescafé och Nespresso, försöker man dock att ha is i magen så gott det går och inte börja parera panikartat för de eventuella brister som kan uppstå.
Det som händer när börsen går upp är att det påverkar allt kaffe, inte bara det från Brasilien. Det kan bli brister om skadorna är omfattande. Samtidigt har arabicabörsen reagerat kraftigt, så att all arabica påverkas också. Vi avvaktar och utvärderar hur omfattande det här är. Marknaden är väldigt nervös just nu med alla obekräftade uppgifter som kommer in. Vi vill få in fakta på hur omfattande skadan är och det är så mycket fortfarande som kan påverka hur fortsättningen ser ut.
"Behöver regna också"
Oroligheterna förvärras också av att det redan råder stora bekymmer i logistikkedjan globalt. Inte minst med de omfattande containerbrister som alla branscher dras med just nu.
Logistiken är fortfarande inte helt lätt, det finns en viss coronapåverkan fortfarande. Det är fullt fokus på många saker nu och där är tillgängligheten en av dem.
Om världen skulle drabbas av ett omfattande kaffekaos eller bara mindre bekymmer vet man alltså inte riktigt i dagsläget. Inte heller vad det skulle innebära för svenska handlare vad gäller tillgång och inköpspriser.
Om ungefär fem till tio dagar tror vi att vi kan ha en överblick över skadorna som nu uppstår. Men kommer de kalla vindarna in så kan den tidslinjen förskjutas ännu mer. Sen behöver det regna också efter frosten, så att träden få den återhämtning de behöver.
"Skiftning i kanalerna"
För svenskarna som är ett kaffeälskande folk skulle kaffebrist och höjda priser kunna vara mycket dåliga nyheter. Även under pandemin har vi konsumerat de åtråvärda dropparna och njutit i fulla drag.
Det vi har sett är att det har varit en skiftning i kanalerna under pandemin. Det har blivit en större hemkonsumtion överlag, men vi har inte sett någon dramatisk ökning i den total konsumtionen. Och svenskarna vill unna sig det goda kaffet fortfarande, avslutar Minette Rosén.