ANNONS

Stor ekonomisk oro bland hushållen: "Många går minus"

En tredjedel kämpar för att få privatekonomin att gå ihop.

ANNONS

Att handeln har det tufft just nu är ingen hemlighet. Hushållen är inte lika köpstarka längre, något som slagit stenhårt mot flera aktörer och slutat i såväl rekonstruktioner som konkurser. Någon vändning i konsumtionsviljan verkar med andra ord inte vara nära förestående.

Enligt färska siffror från Swedbank är det nämligen så mycket som vart tredje hushåll som kämpar med att få ekonomin att gå ihop. I en undersökning, som gjorts med Kantar Sifo, svarar 32 procent att deras budget precis går ihop, eller slutar i minus varje månad.

Dessutom har över 30 procent behövt använda sparandet till nödvändiga, löpande utgifter under det senaste halvåret.

Trots att nästan alla känner av de tuffare tiderna har majoriteten ändå fortfarande marginaler i sin ekonomi. Samtidigt är det en ganska stor grupp som hamnar efter. Svårast är det för ensamstående med barn. Många av dem går minus varje månad och saknar också i större utsträckning en buffert och de försäkringar som krävs för en trygg privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, i en kommentar.

Det här har också fått till följd att fler känner sig både stressade och oroliga över sin ekonomi, inte minst de yngre. För två år sedan var det runt 20 procent av svenskarna och nu är man uppe i runt 30 procent.

Att känna sig lugn och trygg med sin privatekonomi handlar till stor del om att anpassa sin ekonomi utifrån de förutsättningar man har. I ekonomiskt oroliga tider är det därför inte konstigt att de yngre känner större oro än de äldre, de har inte hunnit bygga upp sin privatekonomi i samma utsträckning än. Allt startar med att göra en budget för att ha koll, och sedan försöka hålla sig till den, säger Madelén Falkenhäll.

Nils Lund
nils@ehandel.se