Kina använder H&M för att statuera exempel. Modejättens produkter har stoppats på e-handelsplattformarna i landet. Dessutom uppges H&M-appen vara blockerad. Företaget hånas även i sociala medier genom att loggan görs om till kinesiska hånfulla tecken, rapporterar SVT.
Nu får dock modejätten stöd från statsminister Stefan Löfven, som ställer sig positiv till att H&M uttryckt oro kring uppgifterna om att kinesiska underleverantörer använder sig av tvångsarbetare i Xinjiang-provinsen.
Jag vet att H&M har ett bra samarbete med de internationella fackliga organisationerna för att komma tillrätta med missförhållandena, säger statsministern på en presskonferens och fortsätter:
Det är väldigt bra att företag tar ansvar för löntagarnas villkor runt om i världen.
Flera bedömare tror nu också att investeringsavtalet mellan EU och Kina är i farozonen, en bild som även Stefan Löfven delar. Han säger också att Sverige är tydliga mot Kina och står upp för mänskliga rättigheter, men att man fortsatt vill ha ett utbyte med nationen. Detta trots rapporterna från Xinjiang och Kinas upptrappade aggressivitet.
Samtidigt vill vi ha en bra dialog och ett bra utbyte. Kina är ett viktigt land, men den balansen den har vi.
H&M har hittills valt att inte uttala sig i frågan.