Det var 2013 som vi för första gången berättade att regeringen hade börjat ställa krav på myndigheterna att de skulle e-handla mer. Men sen dess har det inte hänt mycket. I somras hette det att myndigheterna ska börja hjälpa varandra med e-handlandet men i början av november konstaterades åter igen att få framsteg gjorts - även i år.
LÄS ÄVEN:
Myndigheter föreslås hjälpa varandra med digitalisering
70 procent av myndigheterna näthandlar inte trots krav
I början av december hade civilminister Ardalan Shekarabi tröttnat på långköraren och beslutat sig för att tillsätta en ny myndighet som skulle hjälpa till med digitaliseringen.
LÄS ÄVEN:
Digitaliseringen går för sakta - ny myndighet ska hjälpa till
15 myndigheter deltar i program
Men eftersom processen släpat efter i så många år har Ekonomistyrningsverket, ESV - som förgäves försökt få andra myndigheter att börja e-handla sedan 2013 - även tillsatt ett utvecklingsprogram för ändamålet. Det gjordes i maj i år och programmet ska pågå i totalt ett år, alltså till och med maj 2018. Representanter från 15 olika myndigheter deltar i projektet och idén kom till just utifrån att verket själva sett att utvecklingen inom myndigheternas e-handlande generellt går för sakta.
- Vi kan se att myndigheternas arbete går framåt och att man exempelvis ökar andelen e-fakturor och antalet e-beställningar – men inte i den takt som vi skulle önska, säger Sofia Ståhl som är koordinator för programmet till upphandling24.
Målet med projektet har varit att myndigheterna ska få bättre koll på sina inköp, men också att mer e-handlande ska spara deras tid och pengar.
"Har hjälpt oss framåt"
Och nu är flera av deltagarna i programmet nöjda med vad de lär sig under kursens gång.
- Vårt deltagande i programmet har hjälpt oss framåt i vårt e-handelsarbete, bland annat genom att vi blir uppföljda kring de mål som vi har satt upp. Det har blivit en stående punkt på vår agenda och vi har fått in detta i vårt löpande arbete, säger Marie Henkelmann, enhetschef på Statistiska centralbyrån till tidningen.
"En utmärkt möjlighet"
Hon får medhåll från en annan deltagare.
- Det var en utmärkt möjlighet att få professionell hjälp och samtidigt byta erfarenheter med andra myndigheter som arbetar med att effektivisera och digitalisera inköp. Kombinationen av konkreta råd samt krav på prestation från ESV:s sida har gett oss lite extra fart och nya infallsvinklar kring hur vi kan gå vidare. Stöd i förarbetet med att formulera mål, och aktiviteter för att nå dem, har också varit hjälpsamt, säger Stina Spiik, ekonom vid Luleå tekniska universitet.
E-handelssamordnare nöjd
Vissa av deltagarna jobbar redan i dagsläget med e-handel. En av dem är Anneli Edebrant som är e-handelssamordnare på Lantmäteriet. Hon menar att hon fått flera verktyg för att kunna förbättra sitt arbete.
- Genom kunskap från programmet har vi till exempel fått ett ökat samarbete med ekonomienheten på myndigheten, vilket gjort att vi kommer framåt i olika e-handelsfrågor, uppger hon och ger sina bästa tips för att öka e-handeln, säger hon till Upphandling24.