ANNONS

Staten tar upp kampen med BankID - här är nya e-legitimationen

Anna Eriksson, generaldirektör på Digg

Myndigheten lägger fram en kortlösning.

ANNONS

Bankid och Freja eID får snart statlig konkurrens. Nu har myndigheten för digital förvaltning, Digg, prestenterat hur lösningen för en statlig e-legitimation kan se ut.

Det blir ett fysiskt plastkort, som ska kunna användas tillsammans med dator och mobil, såväl offentlig som privat.

Kortet kan användas till att växla över till andra lösningar och gör det möjligt att bygga tjänster kopplade till en stabil grundidentitet på nätet. Precis som staten gör i dag med vanliga fysiska id-handlingar, säger Anneli Hagdahl, strateg på myndigheten Digg, till SVT.

Hon förklarar också varför man, till skillnad från tidigare nämnda Bankid och Freja eID, valt att utgå från ett fysiskt kort.

Med den här kortlösningen så möjliggör vi att man kan bygga nya tjänster och vidareutveckla de digitala tjänsterna.

Många saknar godkänd e-legitimation

En annan mycket viktig aspekt är att många i dag saknar möjligheten att identifiera sig online.

Det är uppskattningsvis en miljon personer i Sverige som saknar en godkänd e-legitimation. Till stor del handlar det om äldre människor som inte har en smartphone eller dator. Hos personer med en funktionsförmåga som skiljer sig från normen är det så många som en tredjedel som inte har någon e-legitimation. Många som kommit till Sverige från andra länder saknar personnummer, vilket gör det svårt att få en e-legitimation, skriver Anna Eriksson, generaldirektör på Digg, i ett debattinlägg.

"För lätt att lura folk"

Anne-Marie Eklund Löwinder är it-säkerhetsexpert och menar att det fysiska kortet behövs, då det blivit för enkelt för bedragare att komma åt andras pengar med Bankid.

Själva tekniken är tillräckligt säker. Sen har vi det här med handhavandet att göra. Det största problemet är att det är för lätt att lura folk att göra sånt som de inte borde, säger hon.

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap