Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Snuskängan mot tobaksmissen – nu pudlar myndigheten

Markus Lindblad på Haypp
Haypp group/Pressbild/Skärmdump
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

"Något sådant krav finns inte i lagstiftningen".

ANNONS

Det ska inte vara tillåtet att hänga e-handelspaket med apoteksvaror på dörren – eller lägga de i en postlåda. Och vid leverans av receptbelagda läkemedel måste beställaren visa leg för budet, innan varan kan byta händer.

Det är i alla fall vad Läkemedelsverket föreslår. Anledningen: Myndigheten har fått signaler om att e-handelspaket med läkemedel försvinner och hamnar i orätta händer. Om de nya reglerna blir verklighet så träder de i kraft i höst.

LÄS ÄVEN: Nätapoteken rasar – myndigheten svarar på kritiken: ”Inget nytt”

Nätapoteken har gått till storms mot förslaget som de menar kraftigt försämrar servicen till kunderna. De anser också att förslaget är för dåligt utrett och att det bygger på hörsägen. Läkemedelsverket anser å sin sida att mycket av kritiken bygger på missförstånd. I ett pressmeddelande försökte myndigheten i veckan, i fem punkter, att reda ut vad den anser är missuppfattningar.

Viktigt med en korrigering

Men då blev det fel på ett ställe. Något som fick Haypp-koncernens chef för externa affärer, Markus Lindblad, att reagera kraftfullt. Haypp-gruppen säljer snus på nätet, via bland annat Snusbolaget.se.

I Läkemedelsverkets pressmeddelande stod det – fram till att Markus Lindblad påtalade felet för myndigheten – att man måste visa leg vid leverans av en tobaksprodukt, alltså när den når mottagarens dörr eller postlåda. Det framstod som att det är ett lagstiftat krav.

LÄS ÄVEN: Apotea-VD:n sågar lagförslaget – här är hans lösning

Men det stämmer inte. Åtminstone inte utifrån de tolkningar som kommunerna – som har tillsynsansvar för tobaksleveranser i det här fallet – gör. Stockholm stad som ansvarar för tillsynen av Haypps leveranser har exempelvis gett tummen upp för hemleveranser utan legkontroll. Däremot sker en legitimering online, vid själva tobaksköpet. Men sedan inte vid dörren eller postlådan, som Läkemedelsverket påstått.

Det är utmärkt att Läkemedelsverket nu har korrigerat den felaktiga uppgiften i pressmeddelandet om att det skulle krävas id-kontroll vid leverans av tobaksvaror. Något sådant krav finns inte i lagstiftningen. Det förekommer dock olika tolkningar av lagen hos myndigheter och tillståndsgivande kommuner, så vi har självklart förståelse för att Läkemedelsverket har fått den missuppfattningen. Det viktiga är att myndigheten gör en korrigering så att information som lämnas inte ger en missvisande bild om rättsläget, precis som Läkemedelsverket nu har gjort, skriver Markus Lindblad i en mejlad kommentar till Ehandel.

"Är en tolkningsfråga"

Thomas Ekelund, pressansvarig på Läkemedelsverket, säger att Markus Lindblad har rätt i att myndigheten har missförstått saken.

Om man läser (riktlinjerna, reds. anm), så står det ju att vid försäljning av tobak så krävs legitimation. Sedan har jag förstått att det är en tolkningsfråga. Det är rätt att det pågår en debatt kring hur det ska tolkas – och vi har därför tagit bort tobaksdelen ur skrivningarna, säger Thomas Ekelund till Ehandel och fortsätter:

Men vi tolkade det från början som att det är legitimationskrav vid överlämnandet av tobaksvaror. Det blev ett missförstånd.

LÄS ÄVEN: Meds slår tillbaka mot lagförslaget: ”Mycket kritiska”

Ingen debatt

Markus Lindblad håller dock inte med om att det skulle rasa en debatt. Däremot sker det nu olika tillsynsärenden av självkontrollsprogrammen ute i kommunerna. I Göteborgs stad pågår exempelvis ett rättsfall som handlar om huruvida det ska vara tillåtet att leverera hem cigarrer till privatpersoner, utan legkontroll.

Hur allvarligt är det att Läkemedelsverket släppte ett pressmeddelande som skulle reda ut missförstånd, men som innehöll felaktig information om tobaksleveranser?

Jag har ingen aning om hur allvarligt det är och det är inte heller det vår diskussion handlar om. Men vi har korrigerat detta nu för vi vill inte bidra till förvirring, säger Thomas Ekelund.

Remisstiden för ert förslag kring så kallad distanshandel av läkemedelsvaror har gått ut. Kan du säga något om materialet ni har fått in?

Jag kan säga att vi har fått in mycket välgrundade svar, som vi är mycket tacksamma för.

LÄS ÄVEN: Medicinstriden hårdnar: ”Genererat vissa missuppfattningar”

Dela artikeln: