Igår presenterade Skatteverket vilka områden de ska prioritera att granska under 2017. Ett av dessa är den digitala ekonomin, där e-handeln ingår. Orsaken är helt enkelt att e-handeln växer kraftigt och att myndigheten vill säkerställa att allt går rätt till.
- Det vi vill titta på är om det finns risker att det förekommer e-handlare som inte är registrerade som företag, säger Skatteverkets Henrik Kisterud, rikssamordnare för insatsen till Ehandel.se.
Skillnad på hobby och näringsverksamhet
Det som Skatteverket tror kan förekomma är personer som exempelvis driver väldigt små verksamheter och därför missar att deklarera sina inkomster.
- Vi brukar prata om en omsättning på upp till 30 000 ungefär, men det är fler parametrar som spelar in. Vinstsyfte, varaktighet och självständighet är andra exempel på vad som avgör om du har en hobbyverksamhet eller driver ett företag. Och har man en verksamhet så kommer man oftast upp i de nivåerna.
Henrik Kisterud betonar dock att även den som bara har en verksamhet på hobbynivå måste redovisa sina inkomster om verksamheten går med vinst. Skillnaden är dock att den som har en hobbyverksamhet slipper betala moms.
"De flesta vill göra rätt för sig"
En annan variant som Skatteverket misstänker kan förekomma är e-handlare vars sajter ligger på utländska servrar medan ägaren bor och verkar i Sverige - utan att då skatta här. Henrik Kisterud tror dock inte att det är många som fuskar medvetet.
- Jag tror att de allra flesta nog vill göra rätt för sig, men det kan också finnas dem som av okunskap inte registrerat sig. Men det är klart att det kan förekomma, e-handeln ökar och det blir ju gränslöst alltihopa.
Att veta exakt hur man ska skatta är inte alltid så lätt, men det finns hjälp att få för den som är osäker.
- Då kan man ringa till Skatteupplysningen. I normalfallet är det samma regler för e-handlare som för ett vanligt företag. Sen finns det förstås en momsproblematik för dem som har nätshoppar i andra länder och sådär, och då kan man fråga oss. Det finns ingen särskild rådgivning för just e-handlare, men alla är välkomna att kontakta den allmänna upplysningen.
Vilken kontroll har ni haft på e-handlarna innan den här insatsen?
- Inte mycket. Vi kommer behöver börja titta på det här, så får vi se vad vi hittar. Finns det oegentligheter inom något område kan det hända att vi fortsätter titta på det även under 2018.
"Hoppas de rättar sig i ledet"
Henrik Kisterud hoppas att resultatet av insatsen blir att fler gör rätt för sig.
- Vi hoppas att de flesta gör rätt för sig redan idag, givetvis, att vi inte hittar så mycket fel och att dem som äger webbutikerna är registrerade och redovisar på rätt sätt. Och om det finns dem som inte gör det så hoppas vi att de bättrar sig och rättar sig i ledet. Det tror vi att de flesta vill göra.