ANNONS

Så tacklar Coop, IKEA och Ica nya restriktionerna: "Gör allt vi kan"

Covidpass i handeln? Detta gäller.

ANNONS

Efter en lugnare tid har pandemin tagit ny fart och i veckan infördes nya restriktioner för att motverka smittspridningen. Som vi berättade då har handeln fått nya restriktioner att förhålla sig till.

LÄS ÄVEN: Nya restriktioner - här är kraven på handeln

Precis som tidigare i pandemin går de ut på att hjälpa besökarna att hålla avstånd från varandra. För att underlätta för handlarna har Svensk Handel satt ihop en särskild checklista som de osäkra kan luta sig mot.

Den har bland annat Ica haft användning av, får vi veta när vi kontaktar företag för att få information om hur de har tacklat pandemin.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Svensk Handels coronariktlinjer. För oss är det viktigt att göra det enkelt att hålla avstånd för att både kunder och medarbetare ska känna sig trygga, skriver Maria Elfvelin, pressansvarig på Ica-gruppen, i ett mejl till Ehandel.

Följer rekommendationerna

Liknande besked får vi från Coop och IKEA, som ju precis som Ica tar in stora mängder besökare.

Vi följer myndigheternas rekommendationer och vi har arbetat med flertalet insatser under hela coronapandemin, så det finns erfarenhet och upparbetade rutiner, skriver Kevin Bell, kommunikatör på Coop Sverige.

Vi har länge arbetat med olika åtgärder för att skapa trygga vistelser i våra varuhus och gör allt vi kan för att vi ska kunna hålla avstånd. Skulle ytterligare åtgärder krävas för att bidra till minskad smittspridning står vi redo, skriver IKEA:s presskontakt Arvid Stigland, och tar upp att möbeljätten både jobbar med särskilda in- och utgångar och markeringar i golvet som ska hjälpa kunderna att hålla avstånd.

Just nu lägger vi stor vikt vid att informera om vilka tider som det är högre besökstryck för var och en av våra varuhus och planeringsstudios, så att våra kunder kan planera sina besök utifrån det, fortsätter han.

Sedan den 1 december gäller krav på vaccinpass på allmänna sammankomster för alla personer som är över 18 år. Med allmänna sammankomster menas till exempel konserter, biografer och föreläsningar.

För handeln finns inget motsvarande krav, även om det kan vara på gång. När Ehandel tar kontakt med Socialdepartementet får vi veta att det har lagts fram förslag på en lagändring som ska göra det möjligt att kräva vaccinpass även på restauranger, gym, samt handelsställen. Den har dock "inte ens har skickats ut på remiss än".

Så vad gäller för företag som redan nu vill kräva vaccinpass även om de alltså inte måste? Är det ens möjligt? Ja och nej, visar det sig.

På Folkhälsomyndighetens sajt hittar vi följande information:

Fritids- och kulturverksamheter, handelsplatser och marknader omfattas också av allmänna råd men inte av möjligheten att använda vaccinationsbevis.

"Har inte den rätten"

Men enligt Socialdepartementet finns det verksamheter som redan nu får lov att kräva vaccinpass om de vill.

I dag är det upp till verksamhetsutövarna själva att avgöra om de vill kräva vaccinationsbevis från sina besökare. Det vill säga att det är upp till varje verksamhetsutövare att bestämma vilka regler man vill sätta upp för sin verksamhet, under förutsättning att utövaren följer gällande lagar och regler, till exempel diskrimineringslagstiftningen, skriver Socialdepartementet i ett uttalande till Ehandel.

Viktigt är alltså att man inte får lov att diskriminera någon. Och till saken hör att det - enligt uppgift från departementet - ännu inte har prövats rättsligt ifall krav på vaccinpass kan räknas som diskriminering.

Vi vänder oss även till Svensk Handel och därifrån får vi till sist ett tydligt besked. Handlare får inte lov att kräva vaccinationsbevis, punkt slut.

Svaret är att handeln har inte den rätten, skriver Hans Tjernström, presschef på Svensk Handel.

När vi senare hörs på telefon får vi veta att butiker räknas som allmänna platser, och att de därmed inte går under samma regler som till exempel restauranger och gym. Det medel handlare har att ta till om de vill stoppa ovälkomna besökare är lagen om tillträdesförbud, som kom tidigare i år.

För att den ska vara applicerbar krävs dock ett åklagarbeslut, förklarar Hans Tjernström. En helt annan situation, med andra ord.

"Beslutar om det själva"

Redan i går kunde vi berätta att Patrik Levin, vd för jättevaruhuset Gekås, dessutom ställde sig lite frågande till hur en vaccinkontroll skulle gå till för deras del.

Jag vet inte om vi kan kräva det, jag tror inte att vi har lagligt stöd för det faktiskt. Och jag vet inte hur vi skulle kunna kontrollera det heller. Det hade ju krävt att man kontrollerade både ID och coronapass, det hade varit en övning minst sagt, sade han i vår intervju.

LÄS ÄVEN: Gekås vd tveksam till vaccinpass i varuhuset: "En övning minst sagt"

Varken Coop, IKEA eller Ica har velat ge något besked angående hur de ser på att införa vaccinpass i sina butiker. Däremot är alla noga med att lyfta fram att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ica meddelar dock att deras handlare kan komma att göra på olika sätt - om det nu blir aktuellt med vaccinkrav överhuvudtaget.

Gällande vaccinpass så är handlarna fria och beslutar om det själva. Ica-idén bygger på fria handlare i samverkan och det innebär att handlarna är egna företagare, skriver Maria Elfvelin på Ica-gruppen.

Ehandel har sökt Socialdepartementet för ett förtydligande gällande vilka verksamheter de avser i sin kommentar, men utan att få något svar.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap