Andelen livsmedelsförsäljning som sker på nätet ökar, men ökningen går i en ganska långsam takt. Fortfarande står e-handeln med mat bara för några enstaka procent av den totala försäljningen, och det gäller även vid stora mathögtider när folk egentligen borde uppskatta servicen som e-handel ändå innebär.
Förra året kunde Svensk Handel meddela att fyra procent av svenskarna skulle handla sin påskmat på nätet.
LÄS ÄVEN: Så många planerar att e-handla maten i påsk
I år har den andelen ökat till fem procent, enligt ett pressmeddelande från Svensk Handel. Siffran stämmer ganska väl överens med den som livsmedelskedjan Hemköp tagit fram med hjälp av en Sifo-undersökning. Enligt Hemköps undersökning kommer sju procent att e-handla sin påskmat i år, vilket kan jämföras med tre procent förra året.
Dubbelt upp på skärtorsdagen
Men även om e-handelsandelen på fem alternativt sju procent kan låta lite så är det stora summor vi pratar om. I år väntas svenskarna nämligen handla påskmat för 7,7 miljarder kronor. Förra året såldes bland annat 37 miljoner ägg, och till det kommer förstås stora mängder sill, lax och godis.
LÄS ÄVEN: E-handlarnas godisutmaning: "Hade varit fräckt med en robot"
- Påsken är en riktig mathelg och butikerna laddar för att möta en ökad kundtillströmning. Enbart under skärtorsdagen väntas försäljningen bli nästan dubbelt så stor som en genomsnittlig torsdag, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.
Enligt Svensk handels beräkningar skapas omkring 1 500 arbetstillfällen som en följd av påskhandeln, som väntas omsätta en miljard mer än en vanlig handelsvecka.
- Handeln är en personalintensiv bransch som sysselsätter många människor. När handeln ökar i påsk skapar det möjlighet för fler att få chansen på arbetsmarknaden, säger Johan Davidson.
Som Ehandel.se vid flera tillfällen har kunnat visa, är annars påsken generellt sett ingen stark e-handelsperiod. Faktum är att högtiden oftast drar ner hela mars alternativt april beroende på när påsken infaller.