Även om det finns exempel på motsatsen har många handlare det tufft just nu. Svensk Handel har i flera omgångar varnat för att handeln - och därmed alla arbetstillfällen som finns i branschen - kan drabbas extremt hårt av Covid-19. Man har bland annat efterfrågat kraftiga hyreslättnader, något som hittills gått sådär.
LÄS ÄVEN: Låst läge för handelns sänkta hyror: "Orealistiska förväntningar"
Nu har branschorganisationen genomfört en konsumentenkät som visar att var tredje hushåll har minskat sin konsumtion av sällanköpsvaror i fysisk butik. Många av de svarande i enkäten uppger att de tror att det kan dröja till nästa år innan köplusten återgår till det normala igen.
Det oroliga ekonomiska läget gör att hushållen håller hårt i plånboken. Lägger vi till det faktum att många konsumenter väljer att hålla sig hemma får vi en situation som blir extremtuff för många butiker. Ju förr vi kan se slutet på coronakrisen desto bättre för företag, anställda och ekonomin i stort, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
70 000 jobb på väg att försvinna
Enligt Svensk handel har var fjärde butik i sällanköpshandeln tappat minst 60 procent av sin försäljning under de senaste veckorna. Tre av tio företag uppger att de bara har månader kvar innan de tvingas kasta in handduken. Det framgår även att cirka 70 000 jobb riskerar att försvinna ifall situationen inte förbättras.
Många handlare är bara två månader från att tvingas stänga igen samtidigt ser coronakrisen ut att hålla i sig betydligt längre än så. Behovet av fler åtgärder som lättar på företagens kostnadsbörda är akut. Tillfälliga hyreslättnader måste införas omedelbart för att rädda handeln från fler konkurser, kommenterar Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
På nätet ser läget dock ljusare ut. Så många som varannan e-handlare uppges ha ökat sin försäljning under de senaste veckorna. Särskilt stark har ökningen inom livsmedel varit.
LÄS ÄVEN: ICA:s försäljning rusade i mars - "beror bland annat på bunkring"