ANNONS

Priserna skenar inför midsommar: "Jösses så mycket dyrare"

Midsommarkvittot kan bli något av en chock i år

Försäljningen kan öka med 1 miljard kronor.

ANNONS

Dagligvaruhandeln står inför en stor säljfest till Midsommar. Enligt siffror från SEB blir midsommarbordet nästan 12 procent dyrare, jämfört med förra året. Därmed går livsmedelspriserna före inflationen. Kriget i Ukraina benämns som den stora orsaken till det.

Ja, jösses, så mycket dyrare det blivit. Eftersom tyngdpunkten på midsommarbordet är mat bidrar den snabba prisökningen på livsmedel till att utgifterna för midsommarfirandet blir märkbart högre än förra året, säger Marcus Widén, ekonom på SEB, i ett uttalande.

Hårdosten har ökat med 15 procent i snitt, färska bär med 12 procent och ägg med 11 procent. Till och med potatisen har blivit 16 procent dyrare i snitt. Den största höjningen står dock kaffet för, där har prislapparna rusat med 40 procent.

Samtidigt konstaterar Svensk Handel i sin rapport om sommarhandeln att svenskarna är mer festsugna än någonsin. De förutspår att livsmedelsförsäljningen ökar med 1 miljard kronor inför högtiden.

Vi ser i våra prognoser att det finns ett ökat intresse för att fira midsommar i år. Trots att det traditionellt är en populär högtid att uppmärksamma så har vi, av förklarliga skäl, inte kunnat fira i den utsträckning vi kanske har velat under pandemin. Det är huvudförklaringen till att vi ser ett uppsving för handeln i stort, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Varorna som räddar plånboken

Och att svenskarna skulle hålla igen i dessa kärvare tider verkar inte finnas på kartan.

Eftersom 2022 är året då vi för första gången på två år kan träffas helt utan restriktioner, så hindrar det säkert inte vänner och bekanta att träffas, säger Marcus Widén.

Midsommarbordet är dock bara en föraning av det som komma skall, tror han. Livsmedelspriserna kommer att fortsätta klättra även fortsättningsvis. Men det finns hopp för den som inte vill gräva djupa hål i plånboken. Det finns nämligen en del midsommarfavoriter som inte har dragit iväg prismässigt än.

Ska man ändå använda vårt midsommarindex som guide för att hitta det mest prisvärda i termer av lägst prisökningstakt är svaret givet – satsa på sillen och nubben som båda ökat med under en procent, säger Marcus Widén och fortsätter:

Prisuppgången på drycker är också förhållandevis låg, men med längre ledtider är det sannolikt bara en tidsfråga innan de priserna också börjar stiga mer markant. Även om potatispriset ökat med 15,5 procent, är prisnivån låg relativt många andra matvaror. Så tar övriga prisuppgångar emot, sätt på en extra stor kastrull potatis.

Ett annat knep kan vara att låta bilen stå, den här gången.

Vill man minimera prisstegringar är det kollektiva transporter, gång eller cykel som ska väljas. Att ta bilen till en midsommarfest kommer bli ovanligt dyrt i år, mest beroende på att priset på drivmedel är 41 procent högre än för ett år sedan, avslutar Marcus Widén.

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap