ANNONS

Polisen om det växande näthatet: ”Jantelagen ligger som en våt filt”

Kriminalkommissarie Jan Olsson.
ANNONS

Då är det dags att polisanmäla.

Många influencers drabbas av näthat, och av allt att döma blir problemet allt större. På senare tid har flera profiler lyft situationen med hot och hat på nätet samtidigt som flera har vädjat om behovet av en förändring.

Problemen med hat och hot mot influencers och andra kända personer är välkänt hos polisen. Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på Polisens enhet Nationellt It-Brottscentrum, hänger ökningen av hatbrott på nätet ihop med den ökande digitaliseringen. Den som deltar mer i sociala medier och på olika plattformar utsätts helt enkelt för mer hat.

Det här har ökat exponentiellt i takt med att vi får fler datorer, fler får tillgång till internet, och mängden sociala plattformar ökar. Man kan interagera med varandra på ett helt annat sätt nu jämfört med innan digitaliseringen och Homo Sapiens har ju inte hängt med i den utvecklingen, säger han till Influens.se.

Det de här personerna gör där skulle de aldrig göra i fysiska livet. Frågan är hur lång tid det kommer att ta för oss att komma i kapp. Jag har tidigare gissat på 20-30 år, men vem vet? Det vi vet är att det kommer att krävas ett stort samhällsengagemang för att göra den förändring som krävs.

Polisens uppfattning är att i princip alla som går ut med åsikter på sociala medier och läses av många, får den här typen av hat riktat mot sig i olika hög utsträckning. Hur illa det blir är ofta kopplat till vilka ämnen man tar upp. Polisen har identifierat exempelvis rasism och mänskliga rättigheter som ämnen som ofta möts av hatstormar i sociala medier.

Varför en person väljer att bli aggressiv och elak i kommentarsfält kan förstås bero på en mängd saker. Jan Olsson lyfter irritation och avund som två av dem.

Jantelagen ligger som en våt filt över det här. Och eftersom personer upplever att de är anonyma på nätet tycker de att de kan hata och hota så mycket de vill.

Men även om flertalet kända personer råkar ut för påhopp och trakasserier online, så finns det en skillnad mellan exempelvis politiker och influencers.

Just politiker lyfter ofta starka frågeställningar och de får också hat riktat mot dem, men de kan samtidigt välja att inte ge samma insyn i sina privatliv. Jag tycker att influencers utsätts för en större risk ur det perspektivet.

Att problemet finns och tyvärr verkar bli allt vanligare, är alltså väletablerat vid det här laget. Men vad kan man göra åt situationen och var går gränsen för hur mycket man ska tolerera? Svaret från Jan Olsson är att det är samma gräns som gäller oavsett vem offret är. Bara för att man som känd person kanske får vara beredd på mer hat så ska man inte tolerera mer bara för att man är en publik människa.

Fundamentet är att man inte ska acceptera mer bara för att man är en influencer, kändis, politiker eller något annat. Det är samma lag som gäller för alla. Handlar det om olaga hot ska man definitivt polisanmäla.

Ett olaga hot kan till exempel bestå av att man hotar att skada någon fysiskt eller förstöra den personens egendom. Om personen i fråga hotar med att sprida elaka rykten eller kommer med grova anklagelser kan det röra sig om förtal, vilket förstås också är brottsligt.

Jan Olsson tycker inte att man ska tveka att anmäla även om det rör sig om ett enstaka tillfälle. Risken är nämligen att en person som redan gått över gränsen fortsätter att göra det, och att beteendet dessutom kan trappas upp till stalkernivå.

Om personen till exempel börjar komma hem till en eller trappar upp sitt beteende ökar sannolikheten för att utredningen prioriteras upp, skulle jag säga. Men även om ett enskilt fall kanske inte leder till utredning så är det en trygghet för offret att ha många anmälningar som bevis för att ett beteende har pågått en längre tid. Det väger tyngre att kunna visa upp hundra anmälningar än att bara säga att det här har hänt hundra gånger tidigare.

Att bara vara allmänt otrevlig eller att till exempel hota med att polisanmäla någon är däremot inte ett brott. I de fallen är Jan Olssons tips att inte svara de aktuella personerna och spärra dem där det är möjligt, en service de flesta plattformar erbjuder i dag. Om man ignorerar hatiska personer är chansen trots allt stor att de slutar höra av sig.

Nyligen kunde vi berätta att stjärninfluencern Bianca Ingrosso hade gått ut och vädjat till sina följare om att sluta sprida hat.

Jan Olsson menar att man absolut kan säga ifrån, men understryker att man bör göra det på rätt sätt.

Det där är jättesvårt, men enligt den information jag har fått ska man akta sig för att starta diskussioner med de här personerna. Sen beror det också på hur man säger det. Vänder man sig till en specifik person blir den personen bara ännu mer irriterad. Men om man vänder sig till alla följare och lyfter ett problem utan att rikta sig till någon specifik så kan det kanske fungera.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap