ANNONS

Personalen vill fly H&M enligt facket: "Verkligen inte värdigt"

Men modejätten har fått helt andra signaler.

ANNONS

Omorganisation och hyvlingar gör att H&M kan stå inför massavhopp, enligt fackförbundet Handels. Deras undersökning pekar mot att hela 75 procent av de anställda känner sig tvingade att jaga extratimmar. Dessutom känner sig nästan 80 procent mer stressade.

Handels medlemmar får inte jobba tillräckligt många timmar för att kunna leva på sin lön, sen ska de behöva ägna sin tid efter jobbet åt att jaga fler timmar. Fritiden blir ofri och stressen extrem. Samtidigt är arbetsbelastningen högre, eftersom samma jobb ska klaras på färre timmar. Det här är verkligen inte värdigt en arbetsplats i Sverige år 2024, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels, i en kommentar.

Därför ska runt två tredjedelar av personalen också ha uppgett att det är sannolikt att de kommer att lämna modejätten.

Det här är en tydlig varningssignal på vad som händer när det hyvlas arbetstid och görs onödiga omorganisationer. Kombinationen en dålig arbetsmiljö och löner som inte går att leva på gör det föga förvånande att så många överväger att lämna företaget. Stoltheten över att jobba på H&M är för många som bortblåst, säger Martin Nyberg, vice förbundsordförande för Handels.

H&M tillbakavisar kritiken

H&M själva håller dock inte alls med om den här bilden. De menar istället att de anställda fått det bättre under arbetade timmar.

De signaler vi har fått är att förändringarna, med fler kolleger på plats under de tider när det är många kunder i butikerna, har bidragit till en jämnare arbetsbelastning för våra butikskollegor, vilket i sin tur ger en förbättrad arbetsmiljö, säger Karin Stenström, HR-chef på H&M Sverige, till Dagens Industri.

Nils Lund
nils@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap