ANNONS

Parternas bråk om de sänkta butikshyrorna: "Tålamodet tryter"

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo och Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel

"Hela tanken var att man skulle agera snabbt".

ANNONS

Glädjen var stor när regeringen presenterade ett åtgärdspaket värt fem miljarder kronor i hyresstöd för butiker, restauranger och caféer. Förslaget gick ut på att man tillfälligt skulle kunna sänka hyran med max 50 procent och att staten och fastighetsägaren skulle dela på den delen som butiks-eller restaurangägaren då inte betalar själv.

Förslaget fick ett positivt mottagande av både Svensk handel, som varnat för hur hyrorna slår mot den i coronatider hårt drabbade handeln, och branschorganisationen Fastighetsägarna, som vittnade om ett stort intresse för att hjälpa till.

LÄS ÄVEN: Fastighetsägarnas vd: “Nu hjälps vi åt att avhjälpa en gemensam kris”

"Räcker inte med 50 procent"

Cirka två veckor senare är tonen inte lika munter.

Det här är en konstruktion mellan staten och fastighetsägare och den fungerar inte, konstaterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, när vi når honom på telefon.

Enligt Mats Hedenström finns det flera frågetecken med regeringens krispaket. Från Svensk Handels sida är man bland annat kritisk dels till hur ersättningsmodellen ser ut och dels till nivån på ersättningen.

Om man har förlorat 70, 80 eller till och med 90 procent av sin omsättning så räcker det självklart inte med ett hyresstöd på 50 procent. Sedan förutsätter stödet att fastighetsägarna tar ansvar och sänker hyrorna och det är ett grundläggande problem, att de får avgöra vem som får stöd. Det finns självklart enstaka undantag, främst ute i landet, men överlag har intresset att få till stånd hyressänkningar varit ganska svalt.

Hedenström lyfter fram att det borde ligga i fastighetsägarnas intresse att bidra till att lokalerna inte står tomma. “Hjälp till självhjälp”, som han uttrycker det.

Fastigheter värderas av förklarliga skäl baserat på sin uthyrningsgrad. Att i grunden sunda företag tvingas omkull är även ur ett marknadsekonomiskt perspektiv oförsvarligt och riskerar att många fastighetsägare tvingas stå med tomma lokaler, något som i sin tur sänker fastighetsvärdena.

LÄS ÄVEN: Kräver hyresstopp för butiker - "är djupt oroad"

"Skamligt att inte ta ansvar"

För att ge önskad effekt borde stödet på fem miljarder utökas till minst det dubbla, menar Mats Hedenström, som hänvisar till det system som bland annat Danmark har valt. Där ska en butiksägare som förlorat till exempel 90 procent av sin omsättning kunna få motsvarande summa i stöd av staten.

Men i Danmark har man ju också stängt samhället mycket mer än vad vi har gjort i Sverige?

Det är riktigt och det är inte en väg vi förordar. Vi vill inte ha en stängning men det är klart att för vissa av våra medlemmar hade det kortsiktigt säkert varit bättre att ha helt stängt.

Regeringen har avsatt medel för att avlasta en del av hyreskostnaderna. Dessa pengar finns på bordet men förutsätter att landets fastighetsägare tar denna utsträckta hand och går från ord till handling. Samtidigt måste regeringen bli bättre på att både öka stödet och rikta in det så att det träffar rätt och verkligen hjälper våra medlemmar. Det är viktigt att hjälpen kommer nu och inte om flera månader när det i många fall är för sent. När man nu har valt en modell som förutsätter medverkan från fastighetsägarna måste det sättas press på dem att ställa upp och ta ansvar, annars riskerar stödpaketet att bli helt tandlöst.

Kort efter att regeringen presenterat sitt krispaket sade Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo att han uppskattade att majoriteten av branschorganisationens 15 000 medlemmar skulle vara positiva till att vara med och stötta sina hyresgäster ekonomiskt. Men så har det alltså inte blivit, enligt Svensk Handel.

Vad ger de er för anledning till att de inte vill vara med?

De säger inte att de inte vill vara med men det är alltid något som gör att man inte kan komma igång. Nu har det här pågått i veckor och vårt tålamod tryter. Det här är en akut situation och hela tanken var att man skulle agera snabbt.

I flera fall handlar det om stora och statliga fastighetsägare och där tycker jag att det är rent ut sagt skamligt att man inte tar ansvar.

"Vi talar om väletablerade företag"

Mats Hedenström tillägger att det fortfarande finns oklarheter i krispaketet, som gör att det kan finnas vissa hinder för att komma igång. Han menar dock att de borde vara lösta vid det här laget. Situationen i handeln är akut, intygar han.

Med tanke på de låga marginalerna i handeln så undrar man ju ifall det verkligen är rimligt att man går in med så stora subventioner som ni efterfrågar?

Stödet ska självklart syfta till att hjälpa till i en akut situation som ingen kunnat planera för. Att handelsföretag arbetar med små marginaler och är beroende av stora volymer i försäljningen gör att situationen än snabbare blivit ohållbar än för många andra. Jag har full förståelse för att man inte vill gå in och stötta ett företag som är på fallrepet och kanske hade gått i konkurs även utan corona. Men här talar vi om väletablerade och livskraftiga företag som aldrig har varit sena med en räkning och nu är tacken att de ska drivas till Inkasso.

Det finns all anledning att arbeta vidare med förhållandet mellan hyresgäster och fastighetsägare när coronaeländet dragit förbi. Ett exempel är behovet av en ökad öppenhet i hela branschen som jag tror skulle vara till gagn för alla parter. Nu hoppas jag dock först och främst att vi skyndsamt kan hitta lösningar med såväl regering som fastighetsägare så att våra medlemmar både kan få lite påskro och inte minst en chans att överleva.

"Inte ansvarsfullt"

Motparten Fastighetsägarna har dock en annan syn på saken. Branschorganisationens vd Reinhold Lennebo medger i ett mejl till Ehandel att det "alldeles säkert" finns fastighetsägare som inte kunnat erbjuda hyressänkningar, men att det beror på att man fortfarande inte vet hur stödet ska tillämpas.

Det är inte ansvarsfullt att bara ge sig in i en dialog om nedsättning av hyran under ett kvartal när man inte känner till hur stödet kommer att bli, skriver han.

Och många, många fastighetsägare har redan gjort massor av åtgärder för att hjälpa sin kunder; ändrade betalningsperioder, anstånd med hyra, hyresfria månader och andra frivilliga åtgärder för att underlätta för kunderna att överleva denna kris. Men ingen kan erbjuda generella hyresreduktioner på 50 procent. Stödet är tänkt för de som behöver det allra mest och därför måste regeringen snabbt tydliggöra utformningen så att det träffar rätt hyresgäster.

Reinhold Lennebo framhåller att många fastighetsägare i själva verket är småföretagare och bostadsrättsföreningar som är beroende av sina kunder och sina hyresintäkter.

De måste hantera sin ekonomi med ansvar och med respekt för att det nu aktuella läget kan bli utdraget. Därför måste regeringen bli tydliga i tillämpningen så att man som fastighetsägare vet vad man ger sig in i. Vi kommer att uppmana våra medlemmar till dialog, på affärsmässiga grunder, med de kunder som kan bli föremål för det statliga hyresstödet och förbereda sig för att snabbt kunna ta del av detta paket. Tempo är av hög betydelse.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap