ANNONS

Pär Svärdson: "Skyddar mot vad? En direktträff av en granat?"

Pär Svärdson, Apoteas vd

"Blir horribelt mycket".

ANNONS

Apotea har redan för ett tag sedan börjat att ta stora steg mot att bli en mer miljövänlig verksamhet. För några månader sedan blev bolagets logistikcenter i Morgongåva en miljözon som inte tillåter lastbilar, som inte uppfyller vissa miljökrav, att köra in.

Förutom det har Apotea även en solcellsanläggning på företagets tak bestående av totalt 5 500 solcellsmoduler som gör att bolaget har ett logistikcenter som är helt självförsörjande på el.

LÄS ÄVEN: Apotea rekordproducerar el från superlagret

Nu har Apotea även sett över sina produktleveranser och insett att flera av läkemedlen kommer förpackade med ett plasttråg som, för nätapoteken, inte fyller någon funktion. Pär Svärdson, Apoteas vd, har gett sina leverantörer ett ultimatum - att eliminera all plasttråg inom ett år.

När vi gick ut med detta så tyckte alla leverantörer att det var en jätteklok idé och några tog direkt bort all plasttråg, vilket visade sig vara ekonomiskt lönsamt för dem då det var en ganska dyr produktionskostnad. Men det som är lite tragiskt är att när de sedan kontaktade andra apotek för att se vad de tycker så visade det sig att apoteken inte ens hade märkt någon skillnad, berättar Pär Svärdson för Ehandel.

Så under tiotals år har plasttråg tillverkats och med det både påverkat miljön negativt och kostat massa pengar. När den sedan tas bort så gör det ingen skillnad för någon. Det är tragiskt.

LÄS ÄVEN: Apotea tar ställning: ”Fyller inte ens någon funktion”

Apotea fick väldigt snabbt bra respons från sina leverantörer. För vissa var det dock inte lika enkelt att bara utesluta en förpackningsdel från dag till dag. Det är främst stora företag som tycker att det blir en utmaning, men de ställer sig samtidigt positivt till Apoteas beslut.

Apoteksbolaget har inte bara tagit ställning mot plasttrågen utan även mot alla överflödiga förpackningar.

När man går och plockar produkter på lagret, som jag gör ibland, inser man ganska snabbt att det pågår ett enormt resursslöseri. Vi har flera stycken anställda som endast går och tömmer wellpapp- och plast containrar hela dagarna, säger Pär Svärdson.

Kollar man på leveranser som kommer så är hälften av innehållet produkter och resten är ju bara plast eller papp. Alla grejer kommer förpackade i en ask som ligger i en annan ask som ligger i en ask och så vidare. Det tar aldrig slut. Det är helt onödigt. Visst, tanken är att förpackningarna ska på något sätt skydda produkten, men mot vad? En direktträff av en granat?

Pär menar att om man tog bort alla överflödiga förpackningar som skyddar förpackningar, som i sin tur också skyddar förpackningar och bara lämnade kvar produkten och en ytterförpackning exempelvis, hade man kunnat skala bort 70 till 80 procent plast och kartong.

Allt som Apotea gör för miljön hoppas bolaget att sprida vidare till andra aktörer inom alla olika branscher.

Vi hoppas att vi kan, med vår inköpsmakt, städa bort miljöfarliga, skadliga och överdrivna förpackningar som används i transporten. Det blir horribelt mycket skräp. Vi hoppas att vi både kan påverka de mindre företagen som snabbt kan ändra och göra skillnad, men även de stora globala bolagen. Som i sin tur kan minska plasttillverkningen i världen. Det är vårt mål och det hade varit skithäftigt om vi kunde bidra till det.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap