ANNONS

Pär Svärdson i karantän - "en global hysteri"

Pär Svärdson, grundare och vd på Apotea

"Någon form av bottenlös gruva".

ANNONS

Antalet bekräftade coronavirus-fall i Sverige och i världen ökar från dag till dag. Oron stiger i samhället och handspriten är slut nästan överallt.

LÄS ÄVEN: Handspritshysterin: 4000 flaskor på en vecka – ”finns ingen hejd”

Vi har, under de senaste veckorna, rapporterat om hur detta påverkar e-handeln ur olika perspektiv. Bland annat slår många nätapotek försäljningsrekord när allt fler ser smittrisker i att besöka de fysiska butikerna. Andra e-handlare har tomma lagerhyllor på grund av att efterfrågan är högre än tillgången och att fabrikerna har stängt och inte kan leverera.

LÄS ÄVEN: Högt säljtryck hos matjätten: ”Kan notera att handspriten är slut”

Nu meddelar nätapoteket Apotea att bolaget har, sedan två veckor tillbaka, 50 procent högre försäljning än vanligt. Och även för Apotea är det just handspriten som försvinner snabbast från lagerhyllorna.

Det som är väldigt tydligt är att handsprit just nu är någon form av bottenlös gruva. Vi fick in 30 pallar med handsprit häromdagen och på bara några timmar så var allt borta. Vi sålde alltså 100 000 flaskor på bara några få timmar. Folk handlar ganska stora antal också, det är ungefär från fem till tio flaskor per beställning, säger Pär Svärdson, grundare och vd på Apotea, till Ehandel.

Nu är det i princip omöjligt att få tag i handsprit. Vi hade typ 30 sorter innan men nu har vi inte en enda kvar, och så fort vi får in en leverans av vilket märke som helst så försvinner det direkt.

Saknar "200 apotekare på avbytarbänk"

För att hinna med att leverera i utlovad tid har företaget fått jobba längre pass än vanligt.

Vi har börjat sju på morgonen och jobbat till ett på natten med full styrka för att hinna leverera, och ändå är det tufft att hinna med allt, säger Pär och tillägger:

Vi har fått lösa det genom att ta in extrajobbare på lager, men utöver det behöver vi också jobba övertid. Vi har egna apotekare men det är inte så att man bara hittar apotekare på stan hur som helst, så det har varit lite svårare att lösa. Alla har verkligen fokus på att hjälpa till och leverera. Men man har inte 200 apotekare som sitter på en avbytarbänk som man kan ta in när som helst.

Pär Svärdson är dock den enda som inte kan hjälpa till på plats i Morgongåva. För cirka tio dagar sedan kom han hem från Italien, och sedan dess har han suttit hemma i karantän.

LÄS ÄVEN: Meds VD i karantän: ”Lite ironiskt”

Jag var i Italien på sportlovet så jag sitter hemma för att inte eventuellt smitta någon. Jag mår bra, det är inget fel på mig, men det känns lite onödigt att gå till jobbet om man nyligen har varit i Italien. Jag tror inte att så många hade uppskattat det, så jag håller mig undan lite i förebyggande syfte.

Men å andra sidan är det bra att jag inte är på plats och packar order, för då kan jag hjälpa till med andra saker.

"Som riddare på vit häst"

Enligt Apoteas statistik är det kundgruppen pensionärer som driver på försäljningen som mest. Pensionärskategorin har ökat med hela 140 procent under de två senaste veckorna.

Pensionärer har verkligen vid det här laget förstått vitsen med att handla på internet, de driver på den absolut största ökningen i försäljning.

Jag är personligen inte speciellt rädd för att jag ska bli smittad av corona, men jag är rädd för att min mamma ska bli det. Äldre är i den största riskgruppen. Ska man handla apoteksvaror och går till ett fysiskt apotek så utsätter man sig för en stor smittrisk. Mår man dåligt eller har feber och inte har medicin hemma så går man ju till närmaste apotek. Ur det perspektivet, om man är i en riskgrupp som till exempel pensionärer, då är det ju säkrare att handla online.

Män är en annan målgrupp som ökat under den senaste tiden, menar Apotea.

Männen har börjat handla apoteksvaror. Normalt är det väldigt mycket kvinnor som handlar. Men när det plötsligt blir det lite oroligt i samhället - då rycker männen in som riddare på den vita hästen som ska skydda familjen och handla läkemedel. Så då plötsligt är det en massa män som har ryckt ut i corona-striden. Det är spännande att män till vardags är en minoritet bland de som handlar, men så fort något händer då minsann dyker de upp. Så ser det i alla fall ut i statistiken.

En bristvara i världen

Men det är inte bara handsprit som klickas hem. Försäljningen har ökat bland alla mediciner och läkemedel, menar Pär.

Det är inte bara saker som nödvändigtvis måste ha med coronavirus att göra som säljer slut. Vi befinner oss i en situation där folk är oroliga och är man då beroende av någon slags medicin så handlar många hem mer än nödvändigt för att inte bli utan den. Men våra mediciner kommer från samma fabriker som mediciner i andra länder, och detta hamstringsbeteende sker inte bara i Sverige. Det är någon form av global hysteri.

Detta gör att det är ganska stor risk för en ökad efterfrågan globalt, och då kan vissa mediciner plötsligt vara slut. Om vissa fabriker dessutom har stängt på grund av smittrisk då börjar det bli produktionsproblem. Det är en knepig situation för samhället. Det handlar om en oro men det handlar också om en hamstringseffekt som produktionen inte hinner med. Men är viktig medicin plötsligt slut, så kan det vara en mycket allvarligare risk än själva coronaviruset.

Ett problem som Pär lyfter är distributionen av paracetamol.

Det har blivit en slags ransonering av huvudvärkstabletter. Apoteken får inte köpa in så mycket som de vill och det beror på att paracetamol enligt uppgift är en bristvara i världen just nu. Det beror på att folk köper upp allt som finns vilket leder till en produktionsstörning.

Är det brist på paracetamol, då kan de inte tillverka Alvedon bland annat och då kan man inte köpa det. Nu kanske allt inte hänger på om man har en huvudvärkstablett eller inte, men när den här typen av signaler kommer in så är det ganska läskigt.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se