Klarna har det som bekant tufft nu och måste kapa 10 procent av sin globala personalstyrka, motsvarande 700 anställda. Det beror på en kombination av att den globala ekonomin nu pressas – och att bolaget har dragits med stora förluster under många år. I årets första kvartal uppgick förlusterna till hela 2,5 miljarder kronor.
Och nu tar även bolagets värdering stryk. Bolaget har som mest värderats till 46 miljarder dollar, alltså motsvarande runt 460 miljarder kronor. Värderingen raketökade under pandemin när e-handeln boomade, men föll ihop likt ett korthus i år till följd av oro för stigande räntor.
Först värderades bolaget ned till 30 miljarder dollar och därefter till 15 miljarder dollar. Och nu riskerar bolaget att få en värdering på 10 miljarder dollar, alltså runt 100 miljarder kronor.
Tuffare finanskrav
Det rapporterar Wall Street Journal som har pratat med källor med insyn i den pågående investerarprocessen där Klarna försöker få in mer riskkapital, för att minska förlusterna.
Klarna behöver också mer kapital för att möta Finansinspektionens stränga kapitalkrav. Det var i oktober förra året som Klarna fick ett nytt väsentligt högre kapitalkrav från FI. Jämfört med normalnivån för banker på 1 till 1,5 procent i kapitalbindning, sattes motsvarande siffra för Klarna till 7,5 procent. Bolaget har dock överklagat detta beslut.