ANNONS

Nya momsregler i EU: Räcker att betala i hemlandet

Nya momsregler i EU: Räcker att betala i hemlandet
Till vem ska momsen betalas?

Tyskland gav med sig.

ANNONS

I början av november träffades EU:s finans- och ekonomiministrar för att bland annat ta ställning till nya regler för förenklad EU-moms för e-handlare. Som vi kunde avslöja redan dagen före förhandlingarna, blev det dock inte mycket till ett nytt avtal eftersom en del länder hade sagt i förväg att de tänkte rösta nej.

LÄS ÄVEN: Tyskland väntas stoppa förenklad e-handelsmoms

"Det är jättepositivt"

Nu har dock nya förhandlingar hållits, och EU:s medlemsländer har denna gång lyckats komma överens om att införa nya momsregler. En nyhet blir att e-handlare, till skillnad från i dag, bara kommer att behöva momsregistrera sig i ett land.

- Som vi förstår det kommer e-handlare att kunna redovisa momsen på endast en plats, och det tycker vi är jättepositivt, säger Jörgen Bödmar, ordförande i e-handelsorganisationen EMOTA, till Ehandel.se.

Jörgen Bödmar understryker att han inte har läst beslutet i sin helhet, men säger att om det är ursprungsförslaget som har röstats igenom, så innebär det att e-handlare kommer att kunna redovisa all moms i sitt hemland. Sedan får varje lands skattemyndighet se till att vidarebefordra moms till de andra EU-länderna, utifrån hur mycket som ska inbetalas till varje land.

- Så vår förhoppning är att det begränsar det administrativa arbetet för e-handlarna, säger han.

Importfördel tas bort

Enligt den danska branschorganisationen för e-handel, FDIH, kommer EU även att ta bort regeln som gör att man inte behöver betala moms på varor som importerats till EU, så länge varans värde understiger 22 euro. Något FDIH ser väldigt positivt på:

- Det är ett skevt villkor, som endast är till fördel för varor från lågprisländer, särskilt Asien, eftersom försäljningen av motsvarande varor är momspliktig när varorna handlas innanför EU:s gränser, skriver FDIH i ett nyhetsutskick.

Vad fick då Tyskland och de andra länderna som ogillade förslaget, att ändra sig? Jörgen Bödmar vågar inte uttala sig om det närmare än att det inom EU pågår “ständiga förhandlingar”. Exakt hur alla delar av de nya momsreglerna kommer att se ut återstår att se, och han utesluter inte att en del länder gör utspel för att få sina viljor igenom.

EU:s nya momsregler för e-handel kommer att träda i kraft den 1 januari 2021.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se