Trots massiva protester från både branschen och konsumenter såväl som politiska motståndare klubbade riksdagen under gårdagen igenom den nya skatten på platskassar i handeln. Skatten kommer att tas ut från och med den 1 maj i år, även om den tekniskt sett börjar gälla redan den 1 mars.
Svensk Handel var tidigt ute och kritiserade den nya skatten, och efter gårdagens besked var frustrationen inom organisationen tydlig.
LÄS ÄVEN: Kritiserade plastpåseskatten klubbad: "Symbolpolitik som saknar miljönytta"
Nu backas Svensk Handel upp av flera tunga organisationer, som inte heller kan se vad den nya skatten skulle göra för nytta för miljön.
Dagens beslut i riksdagen sänder en olycklig signal till dagligvaruhandeln och de satsningar vi gör och har gjort på att ställa om plastförpackningar till att bli materialåtervinningsbara och fossilfria. Det som nu händer är att skatt införs på en produkt som handeln redan har fått in i det cirkulära systemet och gjort fossilfria. Vi hoppas nu att politikerna också tar sitt ansvar och följer utvecklingen av beslutet, huruvida det driver till andra konsumentbeteende och hur det påverkar klimatet, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i ett uttalande.
"Har inte någon koppling till miljön"
Branschorgnaisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, menar till och med att skatten kommer att leda till minskad återvinning och ökade koldioxidutsläpp.
Skatten är ett bakslag för både miljön och svensk industri, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Precis som många andra lyfter IKEM fram att plastpåsarna från handeln oftast återanvänds och att de dessutom till stor del innehåller återvunnen och biobaserad plast.
Vi ser med stigande förvåning när partier presenterar skattehöjningar under täckmanteln ”grön skatteväxling”. Svenska företag är globala föredömen när det gäller resurseffektivitet och återvinning. Detta är en rent fiskal skatt som inte har någon koppling till miljön, säger Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM.
Skatten innebär att plastbärkassar beskattas med tre kronor per påse. Påsar vars volym inte överskrider sju liter - till exempel påsar som används till frukt och grönsaker - beskattas med 30 öre per påse. Enligt IKEM räknar regeringen med att få in två miljarder kronor på den nya skatten i år och tre miljarder nästa år.