Tidigare i år klubbade EU igenom förbudet mot så kallad geo-blocking, det vill säga att man hindrar personer från att handla för att de befinner sig på en viss geografisk plats.
LÄS ÄVEN: Beslutet: E-handlare måste sälja till hela EU
I måndags trädde den nya lagen i kraft och det innebär alltså att det nu är förbjudet för svenska e-handlare att bara sälja till enstaka EU-länder. Det är heller inte tillåtet att dirigera om till exempel en besökare från Tyskland till företagets tyska sajt trots att hon eller han har velat gå in på exempelvis den svenska sajten.
- Det är faktiskt en ganska stor omställning men förhoppningsvis ska den landa bra så småningom, säger Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handels näringspolitiska enhet, till Ehandel.se.
"Finns ett inneboende problem"
Lagen mot geo-blocking är tänkt att öppna upp EU:s inre marknad, vilket innebär att europeiska företag inte längre kan välja bort personer och företag som vill bli deras kunder.
- Vi har sett att det finns ett inneboende problem i förhållande till företagsfriheten. Normalt sett kan man som företagare själv välja vilka länder man vill bedriva sin verksamhet i, och nu blir det ju faktiskt en förändring där.
Varför företag väljer bort olika länder kan förstås ha en mängd anledningar, men Sofia Stigmar tar som exempel upp att man som företagare kan känna sig dåligt insatt i ett visst lands lagstiftning eller att man tycker att momshanteringen i ett visst land kan vara för kostsam.
Har tagit fram guide för sina medlemmar
Inför lagändringen har Svensk Handel fått så pass mycket frågor om de nya reglerna att branschorganisationen har tagit fram en guide i ämnet. Den finns nu tillgänglig på Svensk Handels hemsida för organisationens medlemmar.
- Det har funnits en viss osäkerhet kring det här ämnet och det är inte helt lätt att hitta information om vad som gäller. Vi har varit i kontakt med Utrikesdepartementet och förklarat att det finns behov av mer information.
När beskedet om den kommande lagen mot geo-blocking nådde Sverige var utformningen betydligt mer komplicerad för e-handlare än vad slutprodukten nu blir. Till en början var tanken att man som e-handlare skulle tvingas skicka till alla länder i EU, men det kravet togs senare bort.
"Måste vara tydligt för konsumenterna"
Vad gäller betalmöjligheter så måste e-handlare som erbjuder betalning med till exempel VISA eller Mastercard i ett land nu också göra det på EU:s övriga marknader. Om det däremot krävs att man omförhandlar sitt avtal med betalleverantören för att tjänsten ska bli tillgänglig för andra marknader, så upphör det kravet att gälla.
Det är dessutom fortfarande fritt fram att frakta till vissa länder och inte till andra.
- Men det måste vara tydligt för konsumenterna vilka marknader man vänder sig till.
Hur har det gått för de svenska e-handlarna hittills?
- Vi har ju löpande kontakt med våra medlemsföretag och de flesta verkar göra rätt. Vi har i alla fall inte fått några indikationer på någonting annat.
Alla länder har egna sanktioner
E-handlare och andra företagare som inte följer de nya reglerna riskerar att råka ut för olika sanktioner. EU har dock låtit alla medlemsstater själva bestämma vilka åtgärder som ska drabba företag som gör eventuella överträdelser.
Svensk Handel har som sagt haft kontakt med Utrikesdepartementet i frågan, men ännu ska Sverige inte ha fått någon tillsynsmyndighet för lagen om geo-blocking. Mer exakt har det inte lagts någon proposition om en tillsynsmyndighet, även om Konsumentverket har föreslagits få uppgiften.
Lagrådet har dock ansett att Konsumentverket inte kan vara ensam tillsynsmyndighet, eftersom även näringsidkare kan vara kunder. Med andra ord saknas en myndighet som berörda företag kan vända sig till.
- Det kommer troligtvis att komma en tillsynsmyndighet under våren och då får vi också fler ärenden och prejudikat att förhålla oss till. Men vi vill ändå uppmana alla att göra rätt för sig redan nu, förordningen alternativt regelverket gäller alla från och med den 3 december, avslutar Sofia Stigmar.