ANNONS

Norsk politiker lovar att ta bort den tullfria gränsen

Norsk politiker lovar att ta bort den tullfria gränsen
Trygve Slagsvold Vedum

Kan vara slutet för det fria inflödet av billiga varor.

ANNONS

Efter en het debatt så höjde Norge den tullfria gränsen från 200 norska kronor till 350 norska kronor år 2015. Detta betyder att utländska butiker kan skicka saker till norska konsumenter tull- och momsfritt på försändeler där det totala värdet understiger 350 kronor.

Detta är förstås något som gagnar svenska e-handlare men framför allt kanske de kinesiska marknadsplatserna som ofta har fri frakt och därmed kan utnyttja gränsen maximalt.

"Ett löjligt system"

Nu går norska Senterpartiets ledare, Trygve Slagsvold Vedum, ut och lovar att ta bort gränsen helt, i fall att de vinner höstens val tillsammans med Arbeiderpartiet.

- Det här är ett löjligt system som straffar de som etablerat e-handel och skapar jobb inom landet. Med dagens moms- och tull-undantag är vi med på en direkt subvention av e-handelsföretag i utlandet. Det förlorar bara Norge på, säger partiledaren Trygve Slagsvold Vedum, till Aftenposten.

Trygve meddelar bestämt att om de vinner valet tillsammans med Arbeiderpartiet så kommer de så fort som möjligt, efter ett regeringskifte, att göra sig av med den tullfria gränsen. Om allt går enligt plan kan gränsen tas bort redan under 2018.

Förlorar 6000 jobb

Den norska handelsorganisationen Virke ska tydligen ha räknat på hur den tullfria gränsen påverkar jobben inom landet, och tusentals jobb sägs kunna skapas.

- Virke har sagt att Norge förlorar 6000 jobb som en följd av detta undantag, och det är en siffra som jag inte har några skäl att bestrida. Vad vi vet är att systemet har stora hål, för det finns ingen gräns för hur många försändelser på 350 kronor som folk kan importera, säger Slagsvold Vedum.

Senterpartiet får stöd av Arbeiderpartiet och Kristelig Folkeparti i frågan om den tullfria gränsen. E-handlarna på Brandsdal Group, som bland annat driver nätbutikerna Cocopanda och Blivakker, uttalar sig också emot den tullfria gränsen.

- Det många rapporterar om, är att vissa utländska nätbutiker antingen uppmuntrar kunderna att dela upp ordern, eller att de själva delar upp dem åt kunderna för att komma under gränsen, säger Kolbjørn Ertzeid, ekonomichef på Brandsdal Group.

Ertzeid konstaterar att även om varor över 350 kronor inte är direkt påverkade av gränsen så lär man konsumenterna att handla ifrån utlandet. Brandsdal Group överväger att flytta delar av sin verksamhet till utlandet för att bli mer konkurrenskraftiga mot norska konsumenter.

Julius Gunnilstam
julius@ehandel.se