ANNONS

Norsk höjning kan leda till att E-handlarna flyr landet

Norsk höjning kan leda till att E-handlarna flyr landet

De norska regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet har flaggat för en höjning av den tullfria gränsen för import. Något som inte gynnar landets e-handlare, och i ett brev till regeringen, förklarar Distansehandel Norge hur en höjning kan leda till att flera av dem kan komma att flytta utomlands.

ANNONS

I förra veckan gick den norska regeringen ut med att man har planer på att höja den tullfria gränsen för import. I dag är det tillåtet att handla för upp till 200 norska kronor från utländska nätbutiker utan att behöva betala moms och tull i Norge.

Regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet har inte ännu kommit fram till när gränsen kan komma att höjas, inte heller med hur mycket. Men det är ändå många i Norge som är bekymrade över en eventuell höjning.

Bland annat Distansehandel Norge som i ett brev till de två partiernas ekonomiska och näringspolitiska talespersoner ger sin syn på saken.

– Internethandeln växer snabbare än någon annan handelsform och den har inga landsgränser. En höjning av av det momsfria beloppet kommer att innebära en snabbare butiksdöd och omlokalisering av norska nätbutiker. Och det betyder skatteförluster på flera miljarder för staten.

20 procent från utlandet

I brevet pekar man också på ny statistik från Norsk eHandelsbarometer där man konstaterar att, under perioden maj till juli 2013, skedde 20 procent av e-handeln via från utländska nätbutiker.

– Det finns anledning att tro att den största delen av den omsättningen är momsfri. Det betyder att staten gått miste om minst en miljard kronor i moms. Vi är övertygade om att flera e-handelsföretag kommer att flytta utomlands om gränsen höjs. Framför allt de med störst resurser i form av pengar och kunskap. Något som innebär att vi även förlorar viktig kompetens.

Slutligen föreslår Distansehandel Norge följande ändring för att förbättra villkoren för det norska näringslivet.

– En möjlig lösning skulle kunna vara att betala moms från första kronan, som man redan gör inom EU. Samtidigt måste man göra det lättare för konsumenterna att deklarera varorna. Det gynnar både branschen och konsumenterna.

Källa: Distansehandel Norge

Jimmy Andersson
jimmy@ehandel.se