Nedstängningarna i Europa och USA i samband med pandemin räddade inga eller få liv. Det menar en grupp forskare vid amerikanska John Hopkins University, som redogör för sin analys i en ny rapport. Enligt den ska de så kallade lockdowns som förekom speciellt i början av pandemin ha minskat dödligheten i Covid-19 med runt 0,2 procent. Det rapporterar flera medier.
Vi kunde inte hitta några bevis för att lockdowns, skolstängningar, stängda gränser och begränsade sammankomster har haft någon märkbar effekt på dödligheten i Covid-19, ska de ha skrivit i rapporten, enligt bland andra Washington Times.
Däremot ska nedstängningarna bland annat ha skadat ekonomin och bidragit till psykisk ohälsa, hävdar forskargruppen.
En av forskarna bakom den nya rapporten är Lars Jonung, som är knuten till nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Han säger till Dagens Nyheter att Sverige valde en bättre väg än många andra länder, som satsade på mer rigorösa nedstängningar av samhället. Här har de flesta verksamheter ändå kunnat hålla öppet, om än med restriktioner och begränsningar gällande antal besökare.
Frågan är om det också gjorde mer skada än nytta.
Vi kan se vissa bevis för att begränsningen av sociala sammankomster var kontraproduktiva och ökade dödligheten i Covid-19, konstaterar författarna.
Den aktuella rapporten har tittat på över 18 500 studier som ska ha gjorts på temat lockdowns och deras effekt. Efter fler rundor av gallringar återstod 34 studier som granskades mer i detalj. Slutsatsen ska ha blivit att “lockdowns bör avvisas som ett pandemipolitiskt instrument”.
LÄS ÄVEN: Då slopas restriktionerna: "Dags att öppna Sverige igen"