Vid sidan av de hårt kritiserade kemikalieskatten och plastpåseskatten, har handeln också haft en planerad modeskatt att se fram emot. Beslutet att ta ut en extra skatt på kläder och skor har sågats av en rad myndigheter, och Svensk Handel har varnat för att skatten skulle hota ett stort antal företag och arbetstillfällen.
LÄS ÄVEN: Nya slaget mot modeskatten: "Borde slängas i papperskorgen"
Nu verkar deras kritik ha fått gehör. I ett pressmeddelande skriver nämligen Svensk Handel att regeringen har backat från att införa skatten. Ett välkommet besked, tycker branschorganisationen.
Det är oerhört viktigt besked för landets kläd- och skohandlare som kämpar hårt för att komma tillbaka efter pandemin. Kläd- och skoskatten är felkonstruerad och skulle få förödande konsekvenser för svenska företag och jobb samtidigt som miljövinsterna är diffusa, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.
Skulle ha dragit in en miljard
Beslutet ska ha meddelats av regeringen i samband med att den nya budgeten presenterades. Enligt Svensk Handel ser regeringen "flera praktiska problem med införandet av skatten" och det ska också ha konstaterats att det kan bli "svårt att fånga in de som privatimporterar från länder utanför EU".
Enligt Svensk Handels beräkningar skulle minst 900 jobb och 150 företag ha försvunnit om skatten hade införts. Samtidigt hade regeringen enligt uppgift räknat med att den skulle inbringa en miljard kronor i extra skatteintäkter om året.
Nu hoppas Karin Johansson att regeringen går vidare och slopar skatten på elektronik, det vill säga kemikalieskatten.
Om regeringen vill göra skillnad på riktigt borde de driva på för en EU-gemensam lagstiftning istället för att särbeskatta de svenska företag som har ledartröjan i hållbarhetsarbetet.
LÄS ÄVEN: Postnord, Tullverket och Skatteverket dissar modeskatten