Hushållen deppar när den ekonomiska oron tilltar. Allt blir dyrare samtidigt som räntorna fortsätter stiga och lönerna ökar för långsamt.
En majoritet, 64 procent, av de svenska hushållen uppger att räkningarna nu ökar i snabbare takt än inkomsterna. Det visar European Consumer Payment Report, framtagen av inkassobolaget Intrum.
"Påverkat direkta förmågan"
76 procent oroar sig samtidigt för ökade matpriser, följt av högre drivmedels- och energipriser (71 procent) och fortsatta räntehöjningar (51 procent).
Konsumenter ser alltmer negativt på framtiden, både i Sverige och Europa, och det ekonomiska läget har påverkat hushållens direkta förmåga att få pengarna att räcka till, kommenterar Siv Hjellegjerde Martinsen, Managing Director på Intrum Scandinavia
Vidare har 58 procent ändrat sina köpbeteenden till följd av den höga inflationen, medan 66 procent har blivit mer medvetna om hur de spenderar sina pengar.
"Anmärkningsvärt"
Vidare ska 37 procent av svenskarna lägga något mindre pengar på julklappar i år. Det visar en annan undersökning och som Ipsos genomfört på uppdrag av Bring. Men det är inte fråga om någon större nedgång.
Många hushåll har mindre pengar att röra sig med i år. Trots det säger nästan varannan svensk att summan det ska handlas julklappar för består. Det tycker jag är ganska anmärkningsvärt, kommenterar Brings presschef Matilda Adelborg.
Majoriteten, 53 procent, uppger att det framförallt är praktiska klappar som kommer ligga under granen i år. En av fem satsar på upplevelser. Och nästan lika många, 18 procent, ger 2022 helst bort pengar eller presentkort.
När ekonomin blir mer ansträngd blir vi tvungna att prioritera. Att köpa praktiska klappar som verkligen kommer till användning är ett smart förhållningssätt, kommenterar Matilda Adelborg.
Allt fler positiva
Samtidigt har andelen svenskar som kan tänka sig att få en begagnad julklapp ökat med 20 procentenheter, senaste året. Nu är sju av tio svenskar positiva till att få en begagnad julklapp. Det visar en rapport från Kantar Sifo/Blocket.
Årets begagnade julklapp 2022 är därför “en begagnad julklapp” – oavsett vilken klapp man väljer att köpa, konstaterar Blocket som förstås vill att vi ska använda just deras andrahandsmarknad.
Årets begagnade julklapp genom åren, enligt Blocket:
2022: En begagnad julklapp
2021: Padelprylar
2020: Sällskapsspelet
2019: Leksaken
2018: Hemmaodling
2017: Vandringsutrustning
2016: Gamingprylen
2015: Lego