ANNONS

Medicinstriden hårdnar: "Genererat vissa missuppfattningar"

Läkemedelsverket vill reda ut missuppfattningar

Läkemedelsverket menar att många har missförstått det kontroversiella förslaget.

ANNONS

Som Ehandel rapporterat rasar det en strid mellan nätapoteken och Läkemedelsverket.

Myndigheten vill att den som e-handlar receptbelagda läkemedel ska visa leg för budet, vid hemleveranser. Detta för att stärka patientsäkerheten, heter det. Men Läkemedelsverket vill också göra det förbjudet att lägga ett paket med receptfria läkemedel ovanpå en postlåda eller utanför en lägenhetsdörr.

Detta har upprört Sveriges Apoteksförening, liksom samtliga nätapotek i olika grad. De menar att det kraftigt försämrar servicen för kunderna, framför allt bland äldre på landsbygden. Förslaget – som nu är ute på remiss och som införs i höst om det blir verklighet – innehåller också allt för mycket detaljstyrning av företagen, tycker kritikerna.

LÄS ÄVEN: Apotea-VD:n sågar lagförslaget – här är hans lösning

LÄS ÄVEN: Myndighet vill stoppa e-handlade läkemedel – ”tragiskt”

Ehandel har i flera artiklar följt debatten mellan parterna, och tonen har blivit allt hätskare. Men i ett pressmeddelande på onsdagen vill Läkemedelsverket reda ut vad man menar är missförstånd och missuppfattningar om och kring lagförslaget.

Läkemedelsverkets förslag till nya föreskrifter om distanshandel vid apotek har väckt en del uppmärksamhet och även genererat vissa missuppfattningar. Här är fem fakta för att förtydliga vad förslaget handlar om, skriver myndigheten.

Förklarar i fem punkter

I fem punkter går man alltså igenom vad man anser är vanliga missuppfattningar. Under första punkten skriver myndigheten att det handlar om krav på id-kontroll vid leverans av receptbelagda mediciner. Samt att receptfria läkemedel inte får lämnas ovanpå en brevlåda eller hängas på en dörr.

Detta är förstås remissinstanserna, exempelvis Sveriges Apoteksförening och Apotea, väl införstådda med. Men debatten har flugit ganska mycket under radarn hos den breda allmänheten.

LÄS ÄVEN: Meds slår tillbaka mot lagförslaget: ”Mycket kritiska”

I andra punkten trycker man på att det handlar om att stärka patientsäkerheten, och att det finns risk för att läkemedel hamnar i orätta händer med dagens tillstånd för hemleverans.

"Inget ovanligt"

Nätapoteken menar att myndighetens signaler om att paket försvinner och hamnar hos fel personer bygger på hörsägen. Ingen kvantifierbar undersökning har gjorts. Bolagens bild är också att detta är ett försvinnande litet problem. Det är mycket ovanligt att läkemedel hamnar hos någon annan än beställaren, hävdar de.

LÄS ÄVEN: Nätapoteken rasar – myndigheten svarar på kritiken: ”Inget nytt”

I punkt tre och fyra konstaterar Läkemedelsverket dock att det inte är ovanligt med id-kontroller – och att det redan idag förekommer vid hemleverans av tobak och alkohol, liksom för nikotinläkemedel och narkotikaklassat medicin. Myndigheten trycker också på att de som säljer läkemedel på nätet, ska omfattas av motsvarande krav som de fysiska apoteken.

Förslaget ställer samma krav på nätapotek som på nuvarande krav på fysiska apotek. Det måste vara lika säkert för dig att få dina läkemedel hemlevererade som när du hämtar ut dem på ett fysiskt apotek. Läkemedel är potenta varor och därför ansvarar apoteket för att rätt läkemedel expedieras till rätt patient, skriver myndigheten.

I femte punkten så trycker man på att man nu analyserar svaren från remissinstanserna och att kritiken vägs mot myndighetens ansvar för att värna folkhälsan och patientsäkerheten. Nu återstår det att se vad Läkemedelsverket kommer fram till.

David Gustavsson
david@ehandel.se