I dag kom beskedet att Mats Hedenström lämnar rollen som Svensk Handels näringspolitiska chef den 9 september. Vi tog en pratstund med huvudpersonen själv, som aktivt drivit handelns agenda och varit ett av branschorganisationens viktigaste ansikten utåt.
Var sak har sin tid. Jag har varit näringspolitisk chef i sju år och aldrig haft ett jobb som varat i närheten av så länge. Hade du frågat när jag började hade jag sagt att jag såg framför mig kanske tre till fyra år. Det avslöjar ju också att jag trivts fantastiskt bra, säger han till Ehandel.
Beslutet att nu kliva av ska ha vuxit fram över en längre period.
Svensk Handel har fått en ny vd i Sofia Larsen och det är rimligt att hon nu får möjligheten att forma sin organisation, utifrån hur hon ser på utmaningarna som handeln har framför sig. Det var ett beslut som mognat fram och vi har haft en bra dialog och gemensamt kommit fram till att det här var bästa lösningen.
Hade du blivit kvar om omorganisationen inte blivit av?
Det är en omöjlig fråga att svara på. Jag hade mina första funderingar redan när Karin Johansson aviserade att hon skulle sluta som vd. När man har människor, som man haft nära, som slutar så är det naturligt att man själv börjar fundera. Samtidigt var det skönt att kunna bidra till kontinuiteten under vd-bytet. Nu är Sofia på plats och Svensk Handel står bra rustade, så jag känner att jag med gott samvete kan göra något annat.
Är det rätt väg att gå för Svensk Handel att slå ihop det näringspolitiska med kommunikation?
Det är ingen fråga jag ska recensera. Jag hoppas självklart att det blir jättebra. Svensk Handel har en stor plats i mitt hjärta. Och handeln är en stor bransch, som sysselsätter väldigt många människor som annars har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Om det går bra för handeln går det bra för Sverige.
Avgörande frågorna för handeln
Han berättar också att handeln satt så djupa avtryck att han fortsatt kommer att, i någon form i alla fall, ha fortsatt kontakt med branschen. Men om två veckor gör han sitt sista arbetspass som näringspolitisk chef. Innan klockan är slagen bjuder han dock efterträdaren på några medskick på de frågor som kommer att bli viktigast för handeln att driva den närmsta tiden.
Jag tror att trygghet och säkerhet tyvärr bara kommer att fortsätta växa i betydelse. Både vad gäller brott direkt riktade mot handeln, som de tilltagande bedrägerierna. Men också när handeln används som skådeplats för grova våldsdåd, som vid skotten på Emporia. Att komma till rätta med brottsligheten är kanske hela samhällets viktigaste fråga just nu.
Han påpekar även att e-handlarna måste få mer hjälp att sprida sin försäljning till utlandet, då det i dag finns en stor snedfördelning där.
Vi ska inte tappa mer på e-handeln än vad vi får in. Svenskarna handlar i dag tre gånger mer från utlandet än vad svenska e-handlare säljer till utlandet. Vi måste hjälpa medlemsföretagen så att de möter digitaliseringen och behöver få upp självförtroendet.
"Det kan bli en stor utmaning"
Samtidigt ser man hur omställningen mot omnikanaler kommer att bli avgörande för framtiden. Men också hållbarhetsfrågan, som ständigt stöts och blöts, men kanske riskerar att hamna lite i skymundan i dessa osäkra tider.
Den fysiska handeln, som fortfarande är den stora basen, har en renässans just nu. Men jag älskar mixen och ser inte motsättningen. Den sömlösa handeln, där man möter kunden där kunden vill bli mött. Det är en väldigt viktig fråga för mina kollegor.
Sen har man hela hållbarhetsutmaningen, som är en avgörande fråga för hela samhällsutvecklingen. Det finns en förkärlek för att säga att man vill vara hållbar som konsument, men det är svårare att verkligen ta steget. Vi tenderar också att bli mindre hållbarhetsintresserade i tuffa tider, som nu, när det finns mindre i plånboken. Så det kan bli en stor utmaning kommande år.
Vad är du mest stolt över i din gärning som långvarig näringspolitisk chef på Svensk Handel?
För det första är det inget en persons verk. Jag är stolt över hur vi gemensamt under Karin Johanssons ledning som vd satt Svensk Handel på kartan. Det har blivit en organisation som tar den plats som handeln ska ta, inte minst inom näringslivsfamiljen. Vi har flyttat fram våra positioner och är en av de stora.
Under pandemin och vårt sätt att hantera den togs vi på ännu större allvar av fler. Och när vi tittar tillbaka på den förödande perioden, lyckades vi freda väldigt många företag från alltför långtgående restriktioner. Man stängde till exempel inte ned handeln som i flera av våra nordiska grannländer. Vi fick även till vettiga stödstrukturer, för att lindra de ekonomiska smällar som de stora omsättningstappen innebar. Men de flesta handelsföretagen överlevde, trots allt.
Vad det blir härnäst är ännu inte klart. Han säger att han ska unna sig att fundera på det ett tag. Han stänger inga dörrar för att gå tillbaka till politiken i någon form, men det finns av allt att döma mycket annat som lockar före.
Det har hänt mycket inom politiken, kan du till slut avslöja vad du röstar på numer? Blir det rentav blankt med tanke på rollen?
Jag röstar inte blankt, men vad det blir avslöjar jag inte. Det är mellan mig och valurnan, avslutar Mats Hedenström.
LÄS ÄVEN: Svensk Handels näringspolitiska chef: “Dags att tacka för mig”