Tidigare i dag slog nyheten ner som en bomb: Mathem får in rekordhöga 1,1 miljarder kronor i nytt kapital och laddar nu för både fortsatt tillväxt och framtida lönsamhet.
LÄS ÄVEN: Mathem tar in 1,1 miljarder kronor - gjorde "all time high"
Det är en jättestor summa och vi är förstås väldigt glada över att få det här förtroendet av våra investerare, säger Mathems vd Johan Lagercrantz till Ehandel.
Han berättar att summan ska användas till två saker - automationslösningar på lagren och att täcka upp för företagets förlust. 2019 gick Mathem back med 341 miljoner och företaget har tidigare aviserat att ett 2020 kommer att visa liknande siffror.
LÄS ÄVEN: Mathem gör megaförlust - flaggar för samma öde i år
Men planen är att vända till svarta siffror inom ett par år.
Inom ett par år räknar vi med att ha flera automatiserade lagerlösningar på plats runt om i Sverige. Sen behöver vi täcka våra underskott eftersom vi fortfarande inte går med vinst. Vi räknar med att vara lönsamma först 2023-2024.
I dag har Mathem fyra lager eller “customer fulfilment centers”, som företaget kallar dem. Det största, som är företagets huvudlager, ligger i Bromma. Sen finns det ett mindre satellitlager i Järfälla, samt lager i Mölndal och i skånska Arlöv. De två sistnämnda är ungefär hälften så stora som det i Bromma, men större än det i Järfälla.
Just nu bygger Mathem dessutom ett nytt Stockholmslager i Larsboda, som ska ersätta det i Bromma eftersom det är på god väg att bli för litet och dessutom inte går att automatisera. Tanken är att Mathem på sikt ska ha ungefär samma antal lager som nu men att alla ska vara utrustade med automationslösningar.
Det är inte säkert att det behöver vara två lager i Stockholm så man ska inte fastna vid siffran 4. Men alla lager ska vara automatiserade och det kräver förstås en investering.
Varför är det så viktigt att automatisera?
Det är betydligt mer effektivt och vi ser att det är en förutsättning för att nå lönsamhet.
Även om investeringen på 1,1 miljarder är ovanligt hög så är det här långt ifrån första gången som Mathem lockar till sig stora summor kapital. För drygt ett år sedan gick bland andra Kinnevik in med ytterligare 500 miljoner kronor i bolaget.
LÄS ÄVEN: Mathem fyller kassan med halv miljard - presenterar ny delägare
Är det lätt för er att få in de här summorna?
Det kan ju se lätt ut men varje beslut föregås förstås av ingående och djupa diskussioner. Vi har en femårsplan där det väldigt tydligt framgår att vi ska bygga nya lager för att få ner de rörliga kostnaderna.
Investerarna ser att det här är framtiden och då vill de vara med i det här racet. De är beredda att gå in med de här summorna eftersom de tror på företaget och att det kommer att vara lönsamt på ett par års sikt. Det är en ljus framtid och den här möjligheten kanske inte finns på samma sätt när vi väl är lönsamma.
Johan Lagercrantz oroas inte av konkurrensen med etablerade aktörer som Ica, Axfood och Coop även om de senare ofta erbjuder både upphämtning i butik och hemleverans när det kommer till e-handeln. Mathem har inga tankar på att börja med butiker.
Det blir vår konkurrensfördel, att vi är fokuserade på just e-handel med hemleverans och inte behöver göra avkall på det. Sen tror jag inte att vi kommer att ta 100 procent av marknaden men det är inte vår ambition heller. Den är att ta en del av marknaden och att bli så stora som möjligt.
Mathem erbjuder för närvarande sin tjänst till 55 procent av de svenska hushållen.