ANNONS

Människor uppmanas till att blocka kändisar – experten avråder: “Kan innebära en risk”

Alice Hedin, Wings pr.
ANNONS

Influencers som inte lyfter kriget i Gaza ska blockeras, men kriskommunikatören varnar för att vända kappan efter vinden.

De senaste dagarna har "Block out 2024” blivit en snackis på sociala medier. En lista med flertalet kända namn har cirkulerat, tillsammans med en uppmaning om att blockera dem. Detta eftersom de inte anses lyfta kriget i Gaza.

Nu har fenomenet också nått Sverige, där bland andra Fredrik Söderholm (genietsoderholm) och Natashja Blomberg (Lady Dahmer) är några av de profiler som uppmanar till en “block out”. 

Kan få ekonomiska konsekvenser

I ett inlägg på Instagram förklarar Natashja Blomberg varför det inte bara räcker med att avfölja de konton som nämns, för att ställningstagandet ska få tillräcklig effekt. Hon beskriver kortfattat hur både algoritmer och annonsverktyg påverkas när flera personer väljer att blockera ett visst konto, vilket innebär både minskad räckvidd och att kontot i mindre grad föreslås för nya följare. För influencers som är beroende av att kunna visa upp statistik för sina annonsörer är detta något som kan ha en direkt påverkan på deras verksamhet.

Dels för att deras reach minskar men också för att metas algoritmer tolkar en block som att personen inte längre är lika relevant. Och blir man blockad av många, ja då drar algoritmen massa slutsatser som påverkar. Med mindre engagemang och interaktion kommer sociala mediers algoritmer att börja nedprioritera deras innehåll, skriver hon och fortsätter:

Detta kommer i sin tur att påverka de varumärken som de vill eller har jobbat med, dessa är alltså ofta är en avgörande inkomstkälla, särskilt för just influencers som jobbar med sociala medier.

Natashja Blomberg uppmanar också sina följare till att blockera mediaföretag, tv-kanaler, tidningar och nyhetskanaler, “som rapporterat falskt, ensidigt eller helt enkelt misslyckats med sina uppdrag”.

Fredrik Söderholm menar däremot att han egentligen inte vill att någon ska förlora jobbet, samtidigt som han också förvånas över att det krävdes en lista över kända namn för att saken skulle få uppmärksamhet.

Det handlar inte om att cancelera människor. Jag vill inte att någon ska förlora jobbet. Tycker det är en förskjutning av normen som behövs. Att inte använda sin röst ska inte vara det coola sansade civiliserade för att det är citat många jag känner: ”pinsamt att demonstrera”, skriver han.

Avråder från impulsiva ställningstaganden

Alice Hedin arbetar på Wings PR och är specialiserad på kriskommunikation, medieträningar, kommunikationsutbildningar, krisövningar och medierådgivning. Hon anser att det går att ta ställning för medmänsklighet och empati, istället för nationer och politik. Samtidigt är hon medveten om att just den här konflikten väcker extra många och starka känslor.

Om ett krig finns sällan en sanning, men ofta många åsikter. Det är en konflikt som onekligen, och med all rätt, väcker starka känslor på alla möjliga sidor, säger hon i en kommentar till Influens.

Men att försöka uttala sig enbart för att slippa bli “cancelled” är inget hon rekommenderar. Att agera, och uttala sig, först efter ett hot om att människor kommer blockera kontot, kan istället få motsatt effekt.

Att agera impulsivt och ta ställning av rädsla för att bli cancelled kan innebära en risk då åsiktsvindarna snabbt kan skifta. Och man vill inte riskera att vända kappan efter vinden. Om man bestämmer sig för att ta ställning för något, speciellt i den här frågan, måste man kunna stå bakom det i alla olika väder.

Sofie Magnusson
sofie@influens.se