Sök
Stäng denna sökruta.
ANNONS

Larmet: Temu och Shein säljer giftiga produkter: "Kan ha i vad som helst"

Svenska e-handlare kämpar med tuff kemilagstiftning
"Hade det varit ett svenskt företag hade de inte fått fortsätta".
David Gustavsson
david@ehandel.se

Dela artikeln:

Kinesiska Temu och Shein pressar som bekant den svenska e-handeln allt hårdare.

Enligt Transportföretagens paketindex leverades det 9,8 miljoner paket från utländska e-handlare under årets första kvartal. Det är tre miljoner fler än under motsvarande period i fjol.

Och svenskarna klickar framför allt hem prylar från just kinesiska megaplattformar som Temu och Shein, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Temus svenska sajt uppges nu ha runt 200 000 organiska besökare i månaden – en dubblering på fem månader.

ANNONS

Men allt har ett pris. I alla fall ett miljömässigt. Kläder från Shein kan exempelvis innehålla farliga kemikalier, som är olagliga att använda i EU, skriver tidningen med hänvisning till en Greenpeace-rapport.

En annan granskning från början av 2023, som Aftonbladet står bakom, påvisade mycket höga halter av det mjukgörande ämnet ftalater i vissa Shein-kläder. Ftalater som kan vara hormonstörande.

"Mer än de tillåtna halterna"

Sydkoreanska myndigheter har också kunnat konstatera att ett par Shein-skor kan innehålla så mycket som 428 gånger mer ftalater än vad som är tillåtet i landet.

Enligt den europeiska kemikalielagstiftningen REACH är användningen av vissa ftalater begränsad till 0,1 procent i produkter. Hade det varit ett svenskt företag och vi hade gjort en tillsyn och hittat mer än de tillåtna halterna av ftalater så skulle företaget inte få fortsätta sälja produkten på marknaden, säger Daniel Ahlström till TN och som är inspektör på Kemikalieinspektionens enhet för tillsyn av kemikalier i varor.

"Jättetuffa kemikaliekrav"

Enligt branschorganisationen Innovations- och kemiindustrierna, IKEM, snedvrider den ojämlika kemikalielagstiftningen konkurrensen.

Vi har jättetuffa kemikaliekrav i Europa och en av världens mest avancerade kemikalielagstiftningar. Det snedvrider konkurrensen när svenska företag lägger enorma summor på att säkerställa att de följer lagstiftningen och att de produkterna som man tillverkar och importerar följer kraven – samtidigt som konkurrenterna kan ha i princip vad som helst i sina produkter, säger Kristina Neimert Carne, som är ansvarig för kemikaliefrågor på IKEM, till tidningen.

 

Dela artikeln: