För drygt två år sedan klubbades lagen om tillträdesförbud till butik igenom. En lag som skulle göra vardagen tryggare för såväl handlare som personal och kunder. Men vad har utfallet blivit?
Enligt Svensk Handel, som var en stark förespråkare av lagen, är det spridda skurar. De har gått igenom samtliga 423 ansökningar om tillträdesförbud mellan den 1 mars 2022 och den 28 februari 2023. Där framgår det att 198 av dem, alltså 47 procent, ledde till just detta. Det är en ökning med 12 procent från året innan.
Däremot minskade antalet ansökningar, jämfört med samma period förra året. Något som Svensk Handel anser vara oroväckande.
Att det kom in färre ansökningar om tillträdesförbud beror inte på att handlarna upplever att problemet minskat, snarare tvärtom. Vi ser hur brotten mot handeln fortsätter att öka och tyvärr ser allt för många handlare inte poängen med att ansöka om tillträdesförbud, då de upplever att processen är för omfattande, eller att man tidigare nekats tillträdesförbud på oklara grunder, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett uttalande.
De menar också att det är tydligt att det råder oklarheter om hur lagen ska tillämpas, vilket gör att bedömningarna kan bli väldigt olika beroende på var i landet de görs.
Det är oacceptabelt och högst rättsosäkert att lagen tolkas och tillämpas olika beroende på vart i landet du befinner dig. Handlare ska inte finna sig i att verka i ett rättsligt lotteri. Vår ståndpunkt i frågan är tydlig - samma typ av ärende ska få samma bedömning oavsett vart i landet man befinner sig.
Rapporten visar också att endast 56 procent av handlarna som får avslag också får en motivering till varför. Övriga får alltså inte veta varför deras ansökan om tillträdesförbud nekades.
Som handlare förtjänar man en tydlig motivering ifall ett tillträdesförbud inte beviljas. Inte minst för att man faktiskt ska förstå varför utfallet blev som det blev, men också för att man ska kunna förbereda en överklagan av beslutet till domstol. Tyvärr ser vi också hur allt för stor vikt läggs vid huruvida fällande dom finns eller ej. Detta är något varken lagtext eller förarbeten stipulerar, säger Nina Jelver.