Advokat Magnus Löfving, rekonstruktör för Lagerhaus, säger till Market att det tar tid att få en tydlig bild av bolagets totala skuldbörda, då fakturor löper in successivt och påverkas av leveranser.
Tvingad till rekonstruktion
En central del i arbetet med skulduppgörelsen är effekten av de butiksstängningar som nu genomförs. Redan innan rekonstruktionen inleddes hade Lagerhaus beslutat att stänga tre butiker – i Sergelgången i Stockholm, i Töcksfors och i Sollentuna. Under april månad har ytterligare sex butiker stängt sina dörrar, och ytterligare två hyreskontrakt är uppsagda, vilket framgår av bolagets ansökan om förlängd rekonstruktion.
Det har även framkommit uppgifter om att butiken i Sickla kommer att stänga.
Beslutet att stänga ett antal butiker motiveras av Lagerhaus med att det handlar om enheter vars "omsättning och rörelsemarginaler inte täckt dess kostnader".
Denna rationalisering är en viktig pusselbit i rekonstruktionsarbetet, då den direkta påverkan på bolagets ekonomi behöver analyseras noggrant inför en slutgiltig skulduppgörelse.
Avgörande analys
Enligt Magnus Löfving finns det i nuläget inga ytterligare planer på att stänga fler butiker, men han understryker att situationen utvärderas löpande. Han hänvisar i övrigt frågor om butiksstängningar direkt till Lagerhaus ledning.
Parallellt med arbetet med att minska kostnaderna genom butiksnedläggningar, arbetar Lagerhaus även med att säkra ytterligare finansiering.
Bolaget uppger i sin ansökan att de under april månad kommer att få ett aktieägartillskott på 10 miljoner kronor. Dessutom pågår diskussioner om ytterligare finansiering genom både tillskott och banklån.
Rekonstruktionen var en följd av en utmanande ekonomisk situation, trots en stark avslutning på fjolåret med god julhandel. Faktorer som inflation, höga fraktpriser, en svagare konjunktur, ökade elpriser och räntehöjningar har sammantaget skapat ett tufft klimat för handeln. Även betydande hyreshöjningar och återbetalning av skatteanstånd från pandemin har bidragit till Lagerhaus ekonomiska svårigheter.
Tuff marknad
Vd:n Thérèse Elmquist betonade i samband med rekonstruktionens inledning att den dagliga verksamheten i butiker och online fortsätter som vanligt, och att även den norska verksamheten inte påverkas. Hon framhöll att de åtgärder som nu vidtas är nödvändiga för att säkerställa bolagets långsiktiga överlevnad och trygga arbetstillfällen och relationer med leverantörer.
Thérèse Elmquist pekade även på utmaningen i att driva fysisk butikshandel i ett förändrat köpbeteende och att bolaget arbetar aktivt med att hitta en optimal balans mellan fysiska butiker och onlineförsäljning, samt att utveckla kundupplevelsen i alla kanaler.
Den nu beviljade förlängningen av rekonstruktionen ger Lagerhaus ett välbehövligt andrum för att navigera genom de komplexa ekonomiska utmaningarna och slutföra arbetet med en skulduppgörelse. De kommande månaderna blir avgörande för att se hur de genomförda butiksstängningarna påverkar ekonomin och hur bolagets framtida struktur kommer att se ut.
Lista över stängda Lagerhaus-butiker:
- Sergelgången, Stockholm (stängde innan rekonstruktionen)
- Töcksfors (stängde innan rekonstruktionen)
- Sollentuna (stängde innan rekonstruktionen)
- Halmstad city (stängde 12 april)
- Vallgatan, Göteborg (stängde 19 april)
- Solna centrum (stängde 19 april)
- Södra Förstadsgatan, Malmö (stängde 20 april)
- Triangeln, Malmö (stängde 20 april)
- Asecs, Jönköping (stängde 21 april)
- Sickla (datum ej fastställt)