Nu är det klubbat och klart. Regeringens kritiserade skatt på plastbärkassar röstades i dag igenom i riksdagen med 195 ja-röster mot 123 nej-röster – en klar seger.
Förslaget har kritiserats dels för att enbart riktas mot plastbärkassar och inte samtliga typer av plastpåsar och att man inte gjort skillnad på påsar av fossil och återvinningsbar plast. Den nya skatten innebär att en plastpåse kommer att kosta konsumenten mellan sex och sju kronor.
Det är beklagligt att handeln blir måltavla för regeringens förklädda gröna skattehöjning. Skatten på plastbärkassar är symbolpolitik som saknar miljönytta, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
LÄS ÄVEN: Moderaterna sågar skatt på plastpåsar: ”Handlar om att öka statens skatteintäkter”
Regeringen har hänvisat till att skatten avser till att minska mikroplaster i naturen och menar på att det finns andra, alternativa bärkassar. Men enligt dansk forskning kan dessa vara mindre hållbara.
Handelsföretagens engagemang för att ta fram miljövänliga påsar ignoreras helt. Hade regeringen menat allvar med sin miljöpolitik hade de istället valt att jobba tillsammans med handeln och premiera det aktiva hållbarhetsarbete som pågår.
LÄS ÄVEN: Regeringens replik: ”Finns ju påsar av andra material”
"Det är extra illavarslande"
Den nya lagstiftningen träder i kraft 1 mars, men skatten börjas tas ut från och med 1 maj i år. Regeringen utreder även en skatt på kläder.
Hittills har vi sett lite av växling och mycket av skattehöjningar. Regeringens så kallade miljöskatter är felriktade och slår hårt mot svenska jobb i handeln. Det är extra illavarslande med tanke på att handeln befinner sig i en stor omställning med ökad internationell konkurrens, säger Mats Hedenström.
LÄS ÄVEN: Nya plastpåseskatten väntas dra in miljarder: "Ett bakslag för miljön"