ANNONS

Kritiken mot NA-KD: "Många blir utbrända"

Kritiken mot NA-KD: "Många blir utbrända"
Jarno Vanhatapio, vd NA-KD

Låga löner, arbetsdagar på tolv timmar och ingen övertidsersättning.

ANNONS

E-handelsföretaget NA-KD brukar omskrivas i samband med stora investeringar, omsättningsökningar och lyckade insatser för att nå följare på Instagram.

LÄS ÄVEN: Topp 50 största butikerna på Instagram

Men bakom framgångarna sägs det finnas en baksida som inte är lika beundransvärd. Personer som Ehandel.se har varit i kontakt med beskriver en arbetsplats där medarbetare blir utbrända, lönerna är låga och arbetstiden långt över vad som får betraktas som normalt.

- Det är nio till tolv timmars arbetstid varje dag, och man får ingen kompensation för övertiden, berättar en före detta anställd för Ehandel.se.

Vad händer om man säger att man behöver gå klockan 17?

- Man säger inte det för underförstått är det inte okej. Det ses inte på med snälla ögon, säger samma person och tillägger att man utöver arbetstiden förväntas vara tillgänglig på e-post och Skype.

"Man ska vara som en maskin"

Men de långa arbetsdagarna är inte allt. Vi har också fått uppgifter om bland annat medarbetare som gråter på kontoret, utlovade löneoptioner och bonusprogram som inte blir verklighet och en företagsledning som detaljstyr allt arbete och mer eller mindre övervakar sin personal.

- Man ska vara som en maskin och göra som man blir tillsagd. Många blir utbrända och de som blir utbrända får inte chansen att komma tillbaka. Det är mycket tårar varje dag, även om det förstås ser olika ut på olika avdelningar.

Trots att NA-KD numera är ett bolag i 400 miljoners-klassen, saknar företaget kollektivavtal. Många av de anställda beskrivs som unga personer som kanske inte alltid vet sina rättigheter, eller vågar säga ifrån när det blir för mycket.

LÄS ÄVEN: NA-KD tar in 360 miljoner för att snabba på global expansion

Ineffektivitet uppskattas inte

Våra kontaktpersoner, som menar att missnöjet är utbrett på företaget men att få vågar berätta, beskriver NA-KD och Jarno Vanhatapio som oerhört duktiga på att fånga upp de trender som finns bland millenials, och den efterfrågan som finns hos samma grupp.

Personen ovan säger sig också ha förståelse för att man måste vara beredd på att jobba hårt när man är en del av ett entreprenörsdrivet startup-företag, men anser också att det finns en gräns för vad som är rimligt.

- Jag började att jobba där för att få vara mitt i det alla pratade om, lära mig och bidra då jag tyckte att jag hade mycket att ge. Så det är klart att det är en besvikelse.

Kan det inte vara så att medarbetarna helt enkelt arbetar för långsamt, och att de därför inte hinner med arbetsuppgifterna på åtta timmar?

- Nej, de flesta är väldigt effektiva. Annars hade de inte fått jobbet från början. Är man för långsam får man sparken första veckan.

"Präglas av frihet under ansvar"

NA-KD:s vd Jarno Vanhatapio tillbakavisar dock kritiken om dålig arbetsmiljö. Han väljer att svara på våra frågor via mejl.

Vad tänker du om bilden av NA-KD som arbetsgivare som målas upp?

- Jag kan inte kommentera uppgifter från enskilda medarbetare. Vår kultur på NA-KD präglas av mycket frihet under ansvar där våra medarbetare, ofta unga talanger, får möjlighet att utvecklas snabbt och testa sina förmågor i ett av tech-Europas mest spännande bolag och kompenseras därefter. Våra ingångslöner för till exempel nyexaminerade är betydligt högre än branschsnittet inom handel och våra medellöner är också högre för tjänstemän. Vi betalar bra för att kunna rekrytera de bästa inom sina områden.

"Skiljer oss inte från andra tillväxtbolag"

Vi frågar Jarno Vanhatapio ifall det stämmer att personalen arbetar långa dagar utan övertidsersättning och att man som medarbetare måste vara tillgänglig även utanför arbetstid, samt varför NA-KD inte har kollektivavtal. På de frågorna får vi följande svar:

- Vi tillämpar anställningsavtal som följer lagens alla regler och som är konkurrenskraftiga. Vad gäller tillgänglighet och övertid så är det helt beroende på position och ansvar och jag tror inte att vi skiljer oss där särskilt mycket jämfört med andra tillväxtbolag. Våra medarbetare är ofta mycket drivna och ambitiösa och vill själva växa snabbt i sina roller och inom bolaget. Vi tror på fria viljan att själv få bestämma över sin tid och karriär och NA-KD är ett bolag där du på kortare tid som ung person kan uppnå ansvarsroller och löner som du normalt inte kan i hierarkiska traditionella bolag.

Enligt uppgift är många i NA-KD:s personal relativt unga och kanske därmed inte så bra på att varken känna till sina rättigheter eller på att tala för sin sak. Vad är din kommentar till det?

- Som jag sagt tidigare så följer vi alla lagar och regler. Att yngre personer generellt sett skulle ha sämre koll på sina rättigheter eller i mindre utsträckning våga tala för sin sak håller vi inte med om.

Enligt Jarno Vanhatapio har NA-KD 40 timmars arbetsvecka. Han känner sig trygg med att den absoluta majoriteten trivs väldigt väl med arbetsmiljön, och försäkrar att det är få personer som väljer att sluta på företaget.

- De flesta tycker det är få förunnat att få vara med på en sån tillväxtresa. Men vi kommer jobba vidare med alla små detaljer givetvis. Man kan alltid bli ännu bättre, avslutar han.

FÖRTYDLIGANDE: Kollektivavtal reglerar lön och villkor på en arbetsplats, och sätter bland annat en gräns för lägsta lön. Men det är frivilligt att ha ett kollektivavtal, och många arbetsgivare har valt att avstå.

Johanna Allhorn
johanna@ehandel.se

Julerbjudande

40% rabatt

På årsmedlemskap