Klockan 11 i dag ska riksdagens näringsutskott ha möte med näringsminister Ibrahim Baylan om situationen kring Cementa. Bakgrunden är att en domstol gett Cementa avslag på företagets begäran om att fortsätta bryta kalk på Gotland. Fabriken på Gotland står enligt DN för 75 procent av Sveriges cementproduktion, så ett stopp i produktionen väntas innebära en byggkris.
Avslaget har lett till omfattande diskussioner och en rad aktörer oroas av hur ett stopp skulle slå mot landet. Enligt Svenskt Näringsliv kan hundratusentals jobb vara i fara.
Konsekvenserna av ett stopp är helt orimliga, för hela näringslivet, för Sveriges infrastruktur och för tillväxten i svensk ekonomi. Vi måste bara hitta en lösning och undvika ett driftstopp, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, till TT.
Enligt Svenskt Näringsliv kan 150 000 till 200 000 jobb vara hotade bara inom byggsektorn, men även andra branscher kan påverkas. I TT-artikeln resonerar man kring att "utan cement till ett husbygge blir det till exempel inga inköp av nya möbler eller lampor till huset".
"Följer utvecklingen"
Mats Hedenström, näringspolitisk chef för Svensk Handel, menar att det är för tidigt att säga om och hur i så fall en potentiell cementkris kan komma att drabba handeln.
Vi följer naturligtvis utvecklingen även om handeln inte är drabbad i första ledet. När det gäller en så vital del som bostadsbyggandet så måste ju regeringen se till att hitta en lösning, säger han till Ehandel.
Det här är oroväckande för samhället i stort, och därmed även för handeln. Det är klart att vi är oroade.
Ehandel har även varit i kontakt med Svenskt Näringsliv som avböjt att kommentera närmare kring hur de menar att specifika branscher, som till exempel handeln, kan påverkas av cementkrisen. Cementas nuvarande tillstånd på Gotland löper ut den 31 oktober.